Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е "незаменимо"

министър Паоло Савона (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои инвеститорите и останалите европейски столици относно позицията на правителството за единния валутен съюз, като заяви, че еврото е "незаменимо" и отрече някога да е предлагал страната да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Агенция напомня, че управляващата антисистемна коалиция в Италия първоначално предложи Паоло Савона за министър на икономиката и на финансите, но италианският президент наложи вето върху неговата номинация поради враждебните възгледи, които той е изразявал по отношение на еврото, заявявайки в миналото, че решението на страната да се присъедини към единната валута е било "историческа грешка".

На среща с чуждестранната преса във вторник, за да представи книга, която е написал преди да стане министър, Паоло Савона се опита да подчертае, че напълно подкрепя еврото и не желае Италия да се подготви за напускане на еврото и на еврозоната.

Запитан дали вижда положителни аспекти от съществуването на еврото, той го определи като "незаменимо", но все пак допълни, че валутният съюз трябва да бъде "усъвършенстван" с реформи в системите за управление.

"Европейската централна банка трябва да получи нов статут, подобен на този на други централни банки като Федералния резерв на САЩ", заяви Савона, като в същото време призова за по-голям контрол върху валутната политика. "Ние изпращаме президента на ЕЦБ Марио Драги по света с вързани ръце, тъй като той не може да се намесва в обменните курсове. От съществено значение е ЕЦБ да може да влияе върху валутните курсове", посочи италианският министър.

Паоло Савона, 81-годишен бивш професор по икономика, подчерта и възхищението си от Германия, която той критикува остро преди да стане министър, заявявайки в своята книга, че тя се опитва да доминира в Европа чрез контрола си върху икономическите правила на ЕС.

"Германия е чудесна страна от много гледни точки: културно, икономически и политически", посочи той, въпреки че не отрече, че има различни възгледи от тези на голяма част от немските икономисти. "Те са склонни да гледат на стабилността като на необходимо условие за икономическия растеж, докато аз съм част от групата, която смята, че растежът е необходимо условие за стабилност", посочи той, призовавайки еврозоната да направи повече, за да увеличи публичните инвестиции.

В своята книга Савона също така написа, че Италия се нуждае от "план Б", за да подготви дисциплинирано излизане от еврото, ако това се окаже необходимо, но във вторник той подчерта пред чуждестранните репортери, че е написал това като "анализатор" и никога не е бил в подкрепа на напускането на валутния съюз.

"Няма план Б и никога не съм искал напускане на еврозоната", заяви той, но отказа да отговори на директния въпрос, дали все още е разумно Италия да има "план Б", ако се окаже невъзможно да се постигне съгласие относно реформите при управлението на еврозоната.

Той подчерта, че няма разногласия с новия министър на икономиката Джовани Триа, който даде през уикенда силно интервю в подкрепа на еврото, допринасяйки по този начин за успокояване на изнервените финансови пазари.

"Поздравих Триа за интервюто", отбеляза в заключение Савона.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41