Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е "незаменимо"

министър Паоло Савона (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои инвеститорите и останалите европейски столици относно позицията на правителството за единния валутен съюз, като заяви, че еврото е "незаменимо" и отрече някога да е предлагал страната да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Агенция напомня, че управляващата антисистемна коалиция в Италия първоначално предложи Паоло Савона за министър на икономиката и на финансите, но италианският президент наложи вето върху неговата номинация поради враждебните възгледи, които той е изразявал по отношение на еврото, заявявайки в миналото, че решението на страната да се присъедини към единната валута е било "историческа грешка".

На среща с чуждестранната преса във вторник, за да представи книга, която е написал преди да стане министър, Паоло Савона се опита да подчертае, че напълно подкрепя еврото и не желае Италия да се подготви за напускане на еврото и на еврозоната.

Запитан дали вижда положителни аспекти от съществуването на еврото, той го определи като "незаменимо", но все пак допълни, че валутният съюз трябва да бъде "усъвършенстван" с реформи в системите за управление.

"Европейската централна банка трябва да получи нов статут, подобен на този на други централни банки като Федералния резерв на САЩ", заяви Савона, като в същото време призова за по-голям контрол върху валутната политика. "Ние изпращаме президента на ЕЦБ Марио Драги по света с вързани ръце, тъй като той не може да се намесва в обменните курсове. От съществено значение е ЕЦБ да може да влияе върху валутните курсове", посочи италианският министър.

Паоло Савона, 81-годишен бивш професор по икономика, подчерта и възхищението си от Германия, която той критикува остро преди да стане министър, заявявайки в своята книга, че тя се опитва да доминира в Европа чрез контрола си върху икономическите правила на ЕС.

"Германия е чудесна страна от много гледни точки: културно, икономически и политически", посочи той, въпреки че не отрече, че има различни възгледи от тези на голяма част от немските икономисти. "Те са склонни да гледат на стабилността като на необходимо условие за икономическия растеж, докато аз съм част от групата, която смята, че растежът е необходимо условие за стабилност", посочи той, призовавайки еврозоната да направи повече, за да увеличи публичните инвестиции.

В своята книга Савона също така написа, че Италия се нуждае от "план Б", за да подготви дисциплинирано излизане от еврото, ако това се окаже необходимо, но във вторник той подчерта пред чуждестранните репортери, че е написал това като "анализатор" и никога не е бил в подкрепа на напускането на валутния съюз.

"Няма план Б и никога не съм искал напускане на еврозоната", заяви той, но отказа да отговори на директния въпрос, дали все още е разумно Италия да има "план Б", ако се окаже невъзможно да се постигне съгласие относно реформите при управлението на еврозоната.

Той подчерта, че няма разногласия с новия министър на икономиката Джовани Триа, който даде през уикенда силно интервю в подкрепа на еврото, допринасяйки по този начин за успокояване на изнервените финансови пазари.

"Поздравих Триа за интервюто", отбеляза в заключение Савона.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27