Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е "незаменимо"

министър Паоло Савона (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои инвеститорите и останалите европейски столици относно позицията на правителството за единния валутен съюз, като заяви, че еврото е "незаменимо" и отрече някога да е предлагал страната да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Агенция напомня, че управляващата антисистемна коалиция в Италия първоначално предложи Паоло Савона за министър на икономиката и на финансите, но италианският президент наложи вето върху неговата номинация поради враждебните възгледи, които той е изразявал по отношение на еврото, заявявайки в миналото, че решението на страната да се присъедини към единната валута е било "историческа грешка".

На среща с чуждестранната преса във вторник, за да представи книга, която е написал преди да стане министър, Паоло Савона се опита да подчертае, че напълно подкрепя еврото и не желае Италия да се подготви за напускане на еврото и на еврозоната.

Запитан дали вижда положителни аспекти от съществуването на еврото, той го определи като "незаменимо", но все пак допълни, че валутният съюз трябва да бъде "усъвършенстван" с реформи в системите за управление.

"Европейската централна банка трябва да получи нов статут, подобен на този на други централни банки като Федералния резерв на САЩ", заяви Савона, като в същото време призова за по-голям контрол върху валутната политика. "Ние изпращаме президента на ЕЦБ Марио Драги по света с вързани ръце, тъй като той не може да се намесва в обменните курсове. От съществено значение е ЕЦБ да може да влияе върху валутните курсове", посочи италианският министър.

Паоло Савона, 81-годишен бивш професор по икономика, подчерта и възхищението си от Германия, която той критикува остро преди да стане министър, заявявайки в своята книга, че тя се опитва да доминира в Европа чрез контрола си върху икономическите правила на ЕС.

"Германия е чудесна страна от много гледни точки: културно, икономически и политически", посочи той, въпреки че не отрече, че има различни възгледи от тези на голяма част от немските икономисти. "Те са склонни да гледат на стабилността като на необходимо условие за икономическия растеж, докато аз съм част от групата, която смята, че растежът е необходимо условие за стабилност", посочи той, призовавайки еврозоната да направи повече, за да увеличи публичните инвестиции.

В своята книга Савона също така написа, че Италия се нуждае от "план Б", за да подготви дисциплинирано излизане от еврото, ако това се окаже необходимо, но във вторник той подчерта пред чуждестранните репортери, че е написал това като "анализатор" и никога не е бил в подкрепа на напускането на валутния съюз.

"Няма план Б и никога не съм искал напускане на еврозоната", заяви той, но отказа да отговори на директния въпрос, дали все още е разумно Италия да има "план Б", ако се окаже невъзможно да се постигне съгласие относно реформите при управлението на еврозоната.

Той подчерта, че няма разногласия с новия министър на икономиката Джовани Триа, който даде през уикенда силно интервю в подкрепа на еврото, допринасяйки по този начин за успокояване на изнервените финансови пазари.

"Поздравих Триа за интервюто", отбеляза в заключение Савона.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45