Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е "незаменимо"

министър Паоло Савона (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои инвеститорите и останалите европейски столици относно позицията на правителството за единния валутен съюз, като заяви, че еврото е "незаменимо" и отрече някога да е предлагал страната да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Агенция напомня, че управляващата антисистемна коалиция в Италия първоначално предложи Паоло Савона за министър на икономиката и на финансите, но италианският президент наложи вето върху неговата номинация поради враждебните възгледи, които той е изразявал по отношение на еврото, заявявайки в миналото, че решението на страната да се присъедини към единната валута е било "историческа грешка".

На среща с чуждестранната преса във вторник, за да представи книга, която е написал преди да стане министър, Паоло Савона се опита да подчертае, че напълно подкрепя еврото и не желае Италия да се подготви за напускане на еврото и на еврозоната.

Запитан дали вижда положителни аспекти от съществуването на еврото, той го определи като "незаменимо", но все пак допълни, че валутният съюз трябва да бъде "усъвършенстван" с реформи в системите за управление.

"Европейската централна банка трябва да получи нов статут, подобен на този на други централни банки като Федералния резерв на САЩ", заяви Савона, като в същото време призова за по-голям контрол върху валутната политика. "Ние изпращаме президента на ЕЦБ Марио Драги по света с вързани ръце, тъй като той не може да се намесва в обменните курсове. От съществено значение е ЕЦБ да може да влияе върху валутните курсове", посочи италианският министър.

Паоло Савона, 81-годишен бивш професор по икономика, подчерта и възхищението си от Германия, която той критикува остро преди да стане министър, заявявайки в своята книга, че тя се опитва да доминира в Европа чрез контрола си върху икономическите правила на ЕС.

"Германия е чудесна страна от много гледни точки: културно, икономически и политически", посочи той, въпреки че не отрече, че има различни възгледи от тези на голяма част от немските икономисти. "Те са склонни да гледат на стабилността като на необходимо условие за икономическия растеж, докато аз съм част от групата, която смята, че растежът е необходимо условие за стабилност", посочи той, призовавайки еврозоната да направи повече, за да увеличи публичните инвестиции.

В своята книга Савона също така написа, че Италия се нуждае от "план Б", за да подготви дисциплинирано излизане от еврото, ако това се окаже необходимо, но във вторник той подчерта пред чуждестранните репортери, че е написал това като "анализатор" и никога не е бил в подкрепа на напускането на валутния съюз.

"Няма план Б и никога не съм искал напускане на еврозоната", заяви той, но отказа да отговори на директния въпрос, дали все още е разумно Италия да има "план Б", ако се окаже невъзможно да се постигне съгласие относно реформите при управлението на еврозоната.

Той подчерта, че няма разногласия с новия министър на икономиката Джовани Триа, който даде през уикенда силно интервю в подкрепа на еврото, допринасяйки по този начин за успокояване на изнервените финансови пазари.

"Поздравих Триа за интервюто", отбеляза в заключение Савона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени