Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима студенти са разпространявали позиви против участието на България в Пражката пролет

Снимка от изложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“
Снимка: Владимир Ламер


В София ще бъде представен документален сборник с архивни документи, материали от печата и интервюта, които показват българската съпричастност към Пражката пролет. Трима студенти историци, които са били особено активни - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ историкът Стефан Дечев.

„Седмици след потъпкването на Пражката пролет през 1968 година от петте армии на Варшавския договор, те се събират в дома на Димитров и подготвят позиви със съдържание срещу участието на България в тази агресия. На 21 септември 1968 година разпространяват тези позиви в централната градска част на София. Валентин Радев съответно разпространява позиви на същия ден в Пловдив. След около месец те подготвят акция за разпространяване на нови позиви, но на 29-и октомври 1968 година са арестувани от милицията и прекарват следващите седмици в Централния софийски затвор. На 11 януари са осъдени на различни срокове в затвора“.

Младежите обжалват присъдите си, но те са само намалени. Запазени са доста архивни документи в Комисията по досиетата - Обвинителният акт, протоколите от заседанията, обясненията на студентите пред следователя по делото, техни характеристики, изготвени от ДКМС по искане на ДС, както и карти на София с описания на маршрута за разпространение на позивите и др.

Присъдата е отменена от Върховния съд през 1990 година. Александър Димитров е единственият жив участник в момента. Съпругата на Генов живее в САЩ с двамата му синове. Радев също оставя съпруга и двама синове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени