Делото „Сарафово“ продължава с разпит на свидетели

| обновено на 13.06.18 в 14:31
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд /СНС/ продължава делото за атентата на бургаското летище Сарафово.

Част от далите показания са виждали сочения за физически извършител на атентата на 12 юли 2012 година.

Няколко часа преди взрива, при който загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев, соченият за извършител на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсеини, е бил в Поморие и е видян на Яворовите скали от свидетеля Веселин Личев. Той го описа като висок, слаб, с бухнала къдрава коса. Запомнил го заради дразнещото свирене, с което притеснявал намиращите се наоколо туристи. Личев му направил забележка, но реакция нямало. Едва след като хвърлил по мъжа мида, той се обърнал, сменил тениската си, сложил раницата си и тръгнал. Два часа по-късно е взривен автобусът с израелски туристи, а няколко часа по-късно, когато се появили и първите видеокадри от летище Сарафово на мъж, свързван с атентата, Веселин Личев разпознал мъжа, когото видял по-рано на плажа. Пред съда свидетелят заяви, че бил 95 процента сигурен, че това е именно Мохамед Хасан Ел Хюсеини:

"Имахме разговор, разговор е силно казано. Правих му забележка да не свири така дразнещо и протяжно. Някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Направих му един път забележка, втори път забележка. Третия път хвърлих мидена черупка по него и той се преоблече, сложи една раница на гърба си и замина. Ние не сме очаквали, че човек, който изглежда напълно нормално, ще бъде такъв. Това е проблемът на съвременния тероризъм".

Освен Личев, показания на поредното заседание на Специализирания наказателен съд дадоха още седем свидетели. Някои от тях са имали контакт с помагачите на Ел Хюсеини - задочно подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.

Процесът продължава на 3-ти юли, когато се очаква да стане ясно как ще бъдат разпитани пострадалите и наследниците на загиналите преди шест години граждани на Израел.

Още от категорията

Пожарната със сериозни мерки заради очакваните порои

Пожарната взема сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни в няколко области на страната. Ще се наблюдава нивото на реки и язовири, заяви пред „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов от пожарната дирекция. „Най-сериозна ситуацията се прогнозира да бъде ситуацията в района на Бургас и Ямбол, Хасково. Изпратихме указания и..

публикувано на 25.06.18 в 15:58

Инспектори съставиха 61 акта за нередовни везни в Южна България

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор установиха измами при измервателни везни в Южна България. Проверките са обхванали 280 обекта. Нарушения са установени в близо една четвърт от проверените обекти. 80 били везните с изтекъл срок на задължителната метрологична проверка. 5 от тях са били и с нарушени пломби,..

публикувано на 25.06.18 в 15:21

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета заради откритите огнища на африканска чума в Румъния

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета, с цел драстично намаляване на популацията им. Мерките се налагат заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, който е на 120 км от сухопътната граница с България. Днес в Добрич се проведе   извънредно заседание на Епизоотичната комисия..

публикувано на 25.06.18 в 14:59
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51
Борис Попиванов

Балканският младеж не се интересува от политика и вярва в брака, сочи изследване на Фондация „Фридрих Еберт“

Фондация „Фридрих Еберт“ проведе едновременно в 10 балкански държави изследване, наречено „Младежко изследване на Югоизточна Европа 2018 година". Предварителните данни бяха представени на международна младежка конференция в Загреб на 20 и 21 юни. Резултатите са интерпретирани в доклад под общата редакция на Петър-Емил Митев и Борис..

публикувано на 25.06.18 в 14:09
нигерийско семейство оплаква загинал близък при етническо и религиозно насилие в щата Плато през 2011 г.

86 убити в Нигерия при атаки на мюсюлмански номади срещу християнски фермери

Осемдесет и шест човека бяха убити при междуобщностни сблъсъци в Нигерия, предаде БТА, цитирайки световните информационни агенции. Според полицията при нападението в събота на предимно мюсюлмански номади срещу села на предимно християнски фермери в централната част на страната също така са били ранени шестима души и са били унищожени 50..

публикувано на 25.06.18 в 13:30

Има ли връзка между шума и политиката

Няма нищо страшно в салютите в Борисовата градина, твърдят от Националната гвардейска част, която изпълнява тази част от церемонията. Това е държавен протокол, който трябва да бъде спазван, казва майор Илиян Илиев от гварейската част. „Това нещо се е зародило още в Средновековието - от 14-и век, когато се създават оръжейните системи от този..

публикувано на 25.06.18 в 13:26