Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото „Сарафово“ продължава с разпит на свидетели

| обновено на 13.06.18 в 14:31
Снимка: БГНЕС

С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд /СНС/ продължава делото за атентата на бургаското летище Сарафово.

Част от далите показания са виждали сочения за физически извършител на атентата на 12 юли 2012 година.

Няколко часа преди взрива, при който загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев, соченият за извършител на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсеини, е бил в Поморие и е видян на Яворовите скали от свидетеля Веселин Личев. Той го описа като висок, слаб, с бухнала къдрава коса. Запомнил го заради дразнещото свирене, с което притеснявал намиращите се наоколо туристи. Личев му направил забележка, но реакция нямало. Едва след като хвърлил по мъжа мида, той се обърнал, сменил тениската си, сложил раницата си и тръгнал. Два часа по-късно е взривен автобусът с израелски туристи, а няколко часа по-късно, когато се появили и първите видеокадри от летище Сарафово на мъж, свързван с атентата, Веселин Личев разпознал мъжа, когото видял по-рано на плажа. Пред съда свидетелят заяви, че бил 95 процента сигурен, че това е именно Мохамед Хасан Ел Хюсеини:

"Имахме разговор, разговор е силно казано. Правих му забележка да не свири така дразнещо и протяжно. Някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Направих му един път забележка, втори път забележка. Третия път хвърлих мидена черупка по него и той се преоблече, сложи една раница на гърба си и замина. Ние не сме очаквали, че човек, който изглежда напълно нормално, ще бъде такъв. Това е проблемът на съвременния тероризъм".

Освен Личев, показания на поредното заседание на Специализирания наказателен съд дадоха още седем свидетели. Някои от тях са имали контакт с помагачите на Ел Хюсеини - задочно подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.

Процесът продължава на 3-ти юли, когато се очаква да стане ясно как ще бъдат разпитани пострадалите и наследниците на загиналите преди шест години граждани на Израел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени