Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката опозиция не приема споразумението за Република Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката опозиция не приема споразумението за Република Северна Македония. Силната реакция от страна на опозиционните партии е в противовес на подкрепата от страна на международните институции.

Лидерът на гръцката опозиция Мицотакис поиска днес намесата на президента Павлопулос, за да бъде обсъдено в парламента споразумението за името на Македония преди срещата на двамата премиери. Има вероятност опозицията да поиска вот на недоверие към правителството.

Депутати от партията "Независими гърци", която участва в правителството, направиха изявление, че Алексис Ципрас няма "политическа легитимност", за да подпише споразумение със Скопие.

Областният управител на северна Гърция Дзидзикостас заяви, че споразумението е "национално отстъпление" и единственият изход е референдум или извънредни избори.

Няма реакция само от социалистите в гръцкия парламент.

Гръцките медии публикуват и положителните реакции на европейските институции за решението на дългогодишния спор между Атина и Скопие. Няколко централни медии публикуваха изявлението на българското министерство на външните работи с приветствие за постигнатото споразумение между двете балкански страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!