Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гарелов: Името Северна Македония може да бъде използвано срещу интересите ни

Достигането до компромис от гръцка страна е свързано с големите дългове на страната

Иван Гарелов
Снимка: БГНЕС

"Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е никакъв проблем за България. Теоретично обаче това име може да бъде използвано срещу интересите ни". Това каза журналистът Иван Гарелов в предаването "12+3". Той припомни, че единствено президентът Румен Радев още след подписването на договора ни с Македония при посещението си Скопие е направил едно изявление, че всякакво име, свързано с географско понятие, може да засегне интересите на България.
"Според мен очевидно точно това име – Северна Македония засяга нашите интереси, тъй като включва в себе си и Пиринска Македония", посочи Гарелов.

"Каквото и да се говори сега, в договора (между Гърция и Македония) няма изрично да пише, както не беше написано и в договора между България и Македония, че тази промяна в името няма да засегне по никакъв начин интересите на България", допълни той. Гарелов смята, че е вече късно да се търсят гаранции за нашата страна по повод новото име на Република Македония: 

"Това са малко закъснели реакции, пропуснати възможности. Тези гаранции трябваше да залегнат в междудържавния ни договор с Република Македония. Сега да искаме тепърва Гърция и Македония, подписвайки техния си договор, да вмъкват такава точка, която да ни облекчава нас, не само се съмнявам, но съм почти сигурен, че няма да се получи. На Балканите е традиция да подхлъзваш съседите си, дори без да си декларирал, че си имал такива намерения".

Не можем да смятаме процеса за името за завършен, завършен е един етап. Едва след като мине през всички процедури в Македония, ще бъде поставен за гласуване в гръцкия парламент, уточни журналистът, като не изключи варианта за бламиране на премиера Алексис Ципрас в гръцкия парламент, защото в редиците на партията СИРИЗА не цари пълно съгласие и се наблюдават отцепвания по различни поводи:

"Най-важно е, че по този начин се отварят вратите на Македония да бъде поканена в ЕС и НАТО, дори до края на този месец. Но ние не задаваме въпроса какъв е интересът на гърците, че изведнъж станаха толкова склонни на някакъв компромис, а бяха толкова неотстъпчиви досега. Това е свързано с големите дългове на Гърция и отношенията с нейните кредитори. Предполагам, че на Гърция е обещано да получи някакви облекчения, които ще върнат гърците към едно по-спокойно благосъстояние. Зависи Ципрас как ще изиграе тази карта, за да постигне някаква победа в самата Гърция".

Ако се постигне някаква победа в гръцкия парламент, тя ще бъде крехка, нестабилна победа, смята Иван Гарелов:

"Не мисля, че Ципрас е толкова сантиментален да прави отстъпки само по линия на атлантизма. Не е присъщо на гръцките политици от каквато и партия да са да правят отстъпки просто така".

Гарелов разгледа въпроса за името на Македония и в контекста на засилващото се на Балканите геополитическо съперничество между Русия и Запада:

"Русия има традиционни отношения с Македония, има в Сърбия. Цялата тази история с приобщаването на Западните Балкани, със стремежа им да влязат едва ли не в пакет в ЕС се дължи именно на това съперничество. Западът бърза за заеме позициите. Заедно с Македония вероятно ще бъде приета и Албания".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна