Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската инфлация въпреки силно растящите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания през май стабилизира изненадващо в априлското едногодишно дъно въпреки рязкото увеличение на петролните цени, показват данни на официалната британска статистика ONS, които могат подновят съмненията относно предстоящо през следващите месеци повишаване на основната британска лихва от страна на Английската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши за втори пореден месец с 0,4% спрямо април, оправдавайки осреднена прогноза на финансовите пазари. На годишна база обаче инфлацията във Великобритания стабилизира в едногодишното априлско дъно от 2,4% при очаквания за повишение с 2,5%, като това продължава да бъде най-слабото увеличение на потребителските цени от март 2017 година насам.

Британската статистика отбеляза, че стабилизацията на инфлацията е факт, въпреки че петролните цени скочиха в рамките на месец с 3,8% (най-солиден ръст от януари 2011-а година насам) и с цели 40,2% спрямо година по-рано (най-силен ръст от април 2017-а година), което доведе и до силен растеж с 4,7% на годишна база и на потребителските транспортни цени. В същото време обаче цените на хранителните стоки и на безалкохолните напитки се понижиха в рамките на месец с 0,2 на сто, като доста силен спад беше отчетен и при цените на компютърните игри.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също стабилизира в априлското ниво от 2,1% (най-слаб растеж от март 2017). Именно тези данни се следят от Централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Солидното нарастване на петролните цени през май с над 40% спрямо година по-рано обаче сякаш сигнализира, че може би предстои нов инфлационен натиск. Това доведе до скок на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия през май с 2,8% на месечна и с цели 9,2% на годишна база след повишение с 5,3% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна с 0,4% на месечна база и с 2,9% на годишна база след повишение с 2,7% през април.

След данните на ONS паундът се понижи до едноседмично дъно от 1,3308 щатски долара, тъй като все още ниската инфлация през май сякаш намалява шансовете за повишаване на основната британска лихва на заседанието на Английска централна банка през август. В същото време еврото отскочи от 0,8778 паунда към часови връх за деня от 0,8823 британски лири.

Трябва да се има предвид, че участниците на паричните пазари оценяват понастоящем вероятност от 43% за увеличаване на британската лихва с 25 процентни пункта към 0,75% през август и само едно единствено затягане на лихвите до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени