Пътищата на миграцията

Автор:
9
Снимка: Таня Димова

Човешката история е като пъзел, който събира в себе си парченца любов, болка, емоции и преживявания, успехи и провали, носталгия, стремежи и хиляди различия и особености. Тези парченца намират своето място в пъзела живот най-често на мястото, което всеки от нас приема за дом – било то родното място или някое избрано за такова. Как да открием различните нюанси на един естествен за човечеството процес – миграцията, в който нищо не е просто черно или бяло? Отговор ни дава разходката из всички „89 пътя на миграцията“ – фото-предметна изложба, посветена на българи в чужбина или такива, които са се завърнали у дома, както и чужденци, избрали да живеят или потърсили убежище в България.

Снимка

Вещ, дреха, снимка, одеяло, картина, дневник, плакат, монета, инициали, шал, книга, автопортрет, бебешки чорапи, собственоръчно изваяна ваза, фенерче, календар, ключ и почти всичко, което въображението на един човек далеч от дома, свързва емоционално с пътя му, новото начало или пък завръщането му към родното място, са представени в изложбата. В галерия „Портрет“, всеки ден до 20 юни, от 16 до 22 часа, човек може да разгледа всичките 89 предмета, свързани с историята и пътя, извървян от всичките 89 души, разказват организаторите на изложбата Димитър Димитров и Александър Хинков от „Успелите.бг“.

Разходката ни из всичките „89 пътя на миграцията“ ни среща и със студентката Фатма Февзи и символите на емигрантския ѝ път към Берлин – амбулантна книжка, гривничка от родилното и няколко красиви снимки. А историята на Нили Рифай – учителка, която преди 5 години намира убежище в България, ни отвежда към един червен и изпълнен с емоции шал. „Да те пази“ – това казва най-близката приятелка на Нили, когато ѝ дава шала си, за да я топли по време на бягството ѝ от дома.

Чуйте техните истории!

Снимки в галерията: Таня Димова

Галерия

Още от категорията

Приключенският роман "Етиопска приказка" – най-превежданата българска книга през 2018 година

Приключенският роман „Етиопска приказка“ беше обявен за най-превежданата българска книга през 2018 година. Неин автор е д-р Владимир Караджов, преподавател по география в Югозападния университет в Благоевград.  "Етиопска приказка" излиза на българския пазар през 2017 година, а до момента са завършени преводите на френски, немски, испански и..

публикувано на 12.12.18 в 15:10

Шерко Фатах: Литературата трябва да третира социални теми, да задълбочава познанията

Днес отново Радиопремница гостува и излъчва от Софийския международен литературен фестивал. Както знаем, фокус на литературното събитие са автори и произведения от Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. Събеседник в изнесеното радиостудио е Шерко Фатах (Германия). Той е роден през 1964 г. в Източен Берлин в семейството на иракски кюрд..

публикувано на 12.12.18 в 14:24
Зорница Христова

Зорница Христова за смисъла да бъдеш от страната на добрите

Зорница Христова е автор на множество детски книги, които топлят детските сърца не само по празниците. Освен това тя издава талантливи български писатели от България и света, които имат съвременен поглед върху понятията „приказка“ и „история с картинки“. Зорница ни разказва за книгите си „Сладоледена реторика“ и "Кратки приказки за досънуване", „Меча..

публикувано на 12.12.18 в 13:44

Мира Радева: В България забравихме да бъдем добри

„Усетих, че имам да кажа нещо на българите през ценностите на френската култура. Това, че трябва да бъдем добри. В България забравихме да бъдем добри“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ социологът Мира Радева, която е и част от света на музиката. Нейна голяма страст е френският шансон. Тя вече изнася успешни спектакли в цялата страна с..

публикувано на 12.12.18 в 13:00

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата на препитание, но всъщност рисува мащабната картина на съвременна България, извън няколкото острова..

публикувано на 12.12.18 в 12:59
Картини от изложбата „Съвременно българско изкуство” в Артгалерия НДК, в която са представени 22-ма български художници.

Съвременни български художници в Артгалерия НДК

Творби на 22-ма познати на ценителите художници могат да бъдат видени в изложбата "Съвременно българско изкуство" в Артгалерия НДК, която бе открита във вторник вечерта с изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов. „Изложбата показва една изискана камерна колекция от художествени произведения на съвременни български автори, които са сред..

публикувано на 12.12.18 в 11:46
Маргарита Русева, Раймондо Варсано и плакатът на тяхрата съвместна изложба Context

Сюрреалистични снимки в много ведър контекст

Писателят Раймондо Версано и фотографката Маргарита Русева, „обединени от чувството за хумор и желанието да се забавляват“, създават фотографиите от изложбата Context, която ще бъде открита на 19 декември в 19.00 часа в галерия „Аросита“. Писателят формулира идеите, а фотографът ги материализира в художествени образи. На една от фотографиите се вижда..

публикувано на 12.12.18 в 11:01