Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата на миграцията

БНР Новини
9
Снимка: Таня Димова

Човешката история е като пъзел, който събира в себе си парченца любов, болка, емоции и преживявания, успехи и провали, носталгия, стремежи и хиляди различия и особености. Тези парченца намират своето място в пъзела живот най-често на мястото, което всеки от нас приема за дом – било то родното място или някое избрано за такова. Как да открием различните нюанси на един естествен за човечеството процес – миграцията, в който нищо не е просто черно или бяло? Отговор ни дава разходката из всички „89 пътя на миграцията“ – фото-предметна изложба, посветена на българи в чужбина или такива, които са се завърнали у дома, както и чужденци, избрали да живеят или потърсили убежище в България.

Снимка

Вещ, дреха, снимка, одеяло, картина, дневник, плакат, монета, инициали, шал, книга, автопортрет, бебешки чорапи, собственоръчно изваяна ваза, фенерче, календар, ключ и почти всичко, което въображението на един човек далеч от дома, свързва емоционално с пътя му, новото начало или пък завръщането му към родното място, са представени в изложбата. В галерия „Портрет“, всеки ден до 20 юни, от 16 до 22 часа, човек може да разгледа всичките 89 предмета, свързани с историята и пътя, извървян от всичките 89 души, разказват организаторите на изложбата Димитър Димитров и Александър Хинков от „Успелите.бг“.

Разходката ни из всичките „89 пътя на миграцията“ ни среща и със студентката Фатма Февзи и символите на емигрантския ѝ път към Берлин – амбулантна книжка, гривничка от родилното и няколко красиви снимки. А историята на Нили Рифай – учителка, която преди 5 години намира убежище в България, ни отвежда към един червен и изпълнен с емоции шал. „Да те пази“ – това казва най-близката приятелка на Нили, когато ѝ дава шала си, за да я топли по време на бягството ѝ от дома.

Чуйте техните истории!









Снимки в галерията: Таня Димова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия