Спад на европейското промишлено производството, по-рязко понижение в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се понижи по-рязко от очакваното през април, подновявайки спада в сила от началото на годината след слаб отскок през март, показват данни на Евростат, които са поредно доказателство за забавяне на икономическия растеж на стария континент. В същото време индустриалното производство в България се сви още по-рязко, заличавайки добрия ръст месец по-рано, което е знак, че и то продължава да изпитва проблеми от началото на годината насам.

Производството в рамките на еврозоната се понижи през април с 0,9% спрямо март, когато нарасна с 0,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение с 0,7 на сто. Това представлява подновяване на негативната тенденция в производствения сектор, която е в с сила от ноември 2017 година насам с изключение единствено на месец март.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави рязко до 1,7% от 3,2% през март при прогноза за нарастване с 2,5 на сто.

Влошаването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на спад с 5,0% на енергийното производство, с 2,2% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например), с 1,2% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), като единствено средствата за производство нараснаха с 1,9 на сто.

Производството в целия Европейски съюз се сви през април с 0,8% на месечна база след повишение с 0,5% през март, като производственият растеж на годишна база също се забави рязко до 1,7% от 3,0% през предишния месец.

И в този случай влошаването се дължи в най-голяма степен на спад с 3,8% на енергийното производство, с 1,9% при производство на стоките с дълготрайна употреба и с 1,0% на производството на стоки с недълготрайна употреба, докато средствата за производство се увеличиха с 1,0%.

Индустриалното производство през април отбеляза най-голям спад на месечна база в Литва (понижение със 7,9%), Холандия (с 4,4%), Гърция (с 3,3%), Португалия (с 3,1%), Швеция (с 2,1%) и България (понижение с 2,0%). Най-силен растеж на месечна база беше отчетен в Ирландия (скок с 9,1%), Румъния (с 2,1%) и Дания (с 0,8%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Словения (повишение с 6,9%), следвана от Румъния (с 6,0%) и Полша (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 5,8%), Ирландия (с 4,75) и Хърватия (с 1,3%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се сви през април доста по-силно от средното за ЕС понижение, намалявайки с цели 2,0% спрямо март, когато производството в нашата страна нарасна с 1,7 на сто. Това представлява понижение на българското производство за трети от първите четири месеца на 2018 година.

На годишна база индустриалното производство в България се понижи през април с 0,7%, след като през март нарасна с 1,7 на сто. Това представлява намаляване на производството на годишна база за втори от последните три месеца, след като през февруари то се сви с 1,0% - първо влошаване на производството в нашата страна на годишна база от май 2016 година насам.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41