Спад на европейското промишлено производството, по-рязко понижение в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се понижи по-рязко от очакваното през април, подновявайки спада в сила от началото на годината след слаб отскок през март, показват данни на Евростат, които са поредно доказателство за забавяне на икономическия растеж на стария континент. В същото време индустриалното производство в България се сви още по-рязко, заличавайки добрия ръст месец по-рано, което е знак, че и то продължава да изпитва проблеми от началото на годината насам.

Производството в рамките на еврозоната се понижи през април с 0,9% спрямо март, когато нарасна с 0,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение с 0,7 на сто. Това представлява подновяване на негативната тенденция в производствения сектор, която е в с сила от ноември 2017 година насам с изключение единствено на месец март.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави рязко до 1,7% от 3,2% през март при прогноза за нарастване с 2,5 на сто.

Влошаването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на спад с 5,0% на енергийното производство, с 2,2% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например), с 1,2% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), като единствено средствата за производство нараснаха с 1,9 на сто.

Производството в целия Европейски съюз се сви през април с 0,8% на месечна база след повишение с 0,5% през март, като производственият растеж на годишна база също се забави рязко до 1,7% от 3,0% през предишния месец.

И в този случай влошаването се дължи в най-голяма степен на спад с 3,8% на енергийното производство, с 1,9% при производство на стоките с дълготрайна употреба и с 1,0% на производството на стоки с недълготрайна употреба, докато средствата за производство се увеличиха с 1,0%.

Индустриалното производство през април отбеляза най-голям спад на месечна база в Литва (понижение със 7,9%), Холандия (с 4,4%), Гърция (с 3,3%), Португалия (с 3,1%), Швеция (с 2,1%) и България (понижение с 2,0%). Най-силен растеж на месечна база беше отчетен в Ирландия (скок с 9,1%), Румъния (с 2,1%) и Дания (с 0,8%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Словения (повишение с 6,9%), следвана от Румъния (с 6,0%) и Полша (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 5,8%), Ирландия (с 4,75) и Хърватия (с 1,3%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се сви през април доста по-силно от средното за ЕС понижение, намалявайки с цели 2,0% спрямо март, когато производството в нашата страна нарасна с 1,7 на сто. Това представлява понижение на българското производство за трети от първите четири месеца на 2018 година.

На годишна база индустриалното производство в България се понижи през април с 0,7%, след като през март нарасна с 1,7 на сто. Това представлява намаляване на производството на годишна база за втори от последните три месеца, след като през февруари то се сви с 1,0% - първо влошаване на производството в нашата страна на годишна база от май 2016 година насам.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45