Спад на европейското промишлено производството, по-рязко понижение в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз се понижи по-рязко от очакваното през април, подновявайки спада в сила от началото на годината след слаб отскок през март, показват данни на Евростат, които са поредно доказателство за забавяне на икономическия растеж на стария континент. В същото време индустриалното производство в България се сви още по-рязко, заличавайки добрия ръст месец по-рано, което е знак, че и то продължава да изпитва проблеми от началото на годината насам.

Производството в рамките на еврозоната се понижи през април с 0,9% спрямо март, когато нарасна с 0,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение с 0,7 на сто. Това представлява подновяване на негативната тенденция в производствения сектор, която е в с сила от ноември 2017 година насам с изключение единствено на месец март.

На годишна база темпото на производствения растеж се забави рязко до 1,7% от 3,2% през март при прогноза за нарастване с 2,5 на сто.

Влошаването на производството в еврозоната се дължи в най-голяма степен на спад с 5,0% на енергийното производство, с 2,2% при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба (такива като автомобили и хладилници например), с 1,2% на стоки с недълготрайна употреба (такива като дрехи и хранителни продукти), като единствено средствата за производство нараснаха с 1,9 на сто.

Производството в целия Европейски съюз се сви през април с 0,8% на месечна база след повишение с 0,5% през март, като производственият растеж на годишна база също се забави рязко до 1,7% от 3,0% през предишния месец.

И в този случай влошаването се дължи в най-голяма степен на спад с 3,8% на енергийното производство, с 1,9% при производство на стоките с дълготрайна употреба и с 1,0% на производството на стоки с недълготрайна употреба, докато средствата за производство се увеличиха с 1,0%.

Индустриалното производство през април отбеляза най-голям спад на месечна база в Литва (понижение със 7,9%), Холандия (с 4,4%), Гърция (с 3,3%), Португалия (с 3,1%), Швеция (с 2,1%) и България (понижение с 2,0%). Най-силен растеж на месечна база беше отчетен в Ирландия (скок с 9,1%), Румъния (с 2,1%) и Дания (с 0,8%).

Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Словения (повишение с 6,9%), следвана от Румъния (с 6,0%) и Полша (с 5,9%) при най-солиден спад в Малта (с 5,8%), Ирландия (с 4,75) и Хърватия (с 1,3%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се сви през април доста по-силно от средното за ЕС понижение, намалявайки с цели 2,0% спрямо март, когато производството в нашата страна нарасна с 1,7 на сто. Това представлява понижение на българското производство за трети от първите четири месеца на 2018 година.

На годишна база индустриалното производство в България се понижи през април с 0,7%, след като през март нарасна с 1,7 на сто. Това представлява намаляване на производството на годишна база за втори от последните три месеца, след като през февруари то се сви с 1,0% - първо влошаване на производството в нашата страна на годишна база от май 2016 година насам.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27