Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефрем Ефремов: Русия ще осигури чудесни условия за Световното първенство по футбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Сигурен съм, че Русия ще впрегне целия си властови ресурс да осигури чудесни условия за безопасност и нищо притеснително няма да се случи по време на Световното първенство по футбол.“ Това каза в предаването „12+3“ доц. Ефрем Ефремов, заместник-ръководител на Факултета по журналистика и масови комуникации. В политически аспект каквото беше – беше до Световното първенство, голямата политическа битка беше преди първенството, заяви Ефремов:

„Всеки в Англия си дава сметка, че при един бойкот на първенството от страна на Англия - това автоматично значи падане на правителството. Знаете какво е футболът в Англия.“

Ефрем Ефремов коментира вълна от негативни реакции, посрещнала вестта, че Роби Уилямс ще пее на откриването на първенството:

„Слава Богу, в Англия има хора, които не смятат призивите на правителството и това, че Роби Уилямс ще пее, за грандиозен геополитически провал. Това е един празник на спорта. Запалянковци от цял свят пристигат в Москва. Гледах огромна снимка на запалянковци от Перу. Можете ли да си представите от Перу да отидеш в Москва? И хората не изглеждат заможни. Това значи, че са спестявали цяла година, теглили са кредити да се отдадат на тази емоция да подкрепят своя отбор.“

Русия има своето място на международната сцена, а големите компании - спонсорите на ФИФА, имат своето още по-определящо място, категоричен бе Ефремов:

"Като цяло те решават къде да бъде едно първенство и къде не. Руският пазар не е за изпускане от нито една компания. Китай бяха домакини на летни игри, взеха зимни игри. Ако решат, ще вземат и световно първенство по футбол без особени проблеми. Няма фирма по света, която да пренебрегне близо 2 милиарда души. Не са решили, не са го направили."

Запитан за прогноза за новия световен шампион по футбол, доц. Ефремов изтъкна значението на наскоро приключилите тежки клубни първенства и трудното влизане в ритъма на нов голям турнир:

"Германия са доказали, че могат да се справят с този етап на подготовка. Аржентина лично на мен много ми се иска, за да може един фантастичен футболист като Меси да приключи кариерата си със световната купа. Франция са много сериозен и балансиран отбор. Бразилия не сме ги гледали като тим, но Бразилия си е Бразилия - при тях знаете, че полуфинал се счита за полупровал и национална трагедия. Някой от тези четири отбора ще определи финалната двойка." 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!