Съдбата на Бронзовата къща остава неясна

Снимка: БГНЕС


Венецианското архитектурно биенале - най-добре разпознаваемото и значимо събитие за архитектура в света - и този път протече без участието на България.

„Вече 28 години във Венеция се събира целият свят, за да може архитектурата не само да покаже най-новите си проекти, но и своята концепция за развитието на света и за проблемите около нас. Това е място, където архитектурата излиза извън тясното си специализирано поле и се опитва да покаже отвъд“.

Архитект Анета Василева коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че над 60 държави са участвали в биеналето. В цялата история на биеналето страната ни е имала едно участие – през 2008 година.

„Не знам защо България се е оттеглила. Имало е случаи, в които съм съжалявала, че България не участва, защото смятам, че има много какво да каже по темите, които се задават за всяко издание“.

Може би първото включване на България ще бъде в следващото издание 2019-а и евентуално 2020. Разумният подход би бил Министерството да инвестира най-вече в локация, коментира Василева.

Носител на Златния венециански лъв е станал павилионът на Швейцария, който преставя различни обичайни архитектурни пространства в една празна къща но в различен мащаб - гигантски врати, миниатюрни кухни, големи прозорци. Германия или Великобритания са имали по-политически павилиони.

„Германия изследваше свободните пространства, които все още са травматични зони, по протежение на Берлинската стена в разделен Берлин и изобщо на целия път на Желязната завеса. Великобритания пък огради павилиона си в скеле, изпразни го и качи всички хора горе, където нямаше нищо и всеки ден в пет се сервираше чай, което беше очевидна аналогия с брекзит - ние се изолираме и нищо не ви предлагаме“.


Същевременно проектът "Бронзовата къща" на българския скулптор, Пламен Деянов, който живее в Австрия, се превърна в най-обсъжданото несъществуващо произведение на изкуството. Заместник-кметът Тодор Чобанов определи като „ексцентрични интерпретации“ твърденията му за политически схеми, за да мине един проект пред обществеността. От Общината направиха оглед на мястото, където трябва да бъде изградена бронзовата къща. На място вече имаше строителни материали и работници, които се подготвяха за строителни дейности. Тодор Чобанов и Малина Едрева отказаха да говорят пред медиите. Проверка на място показа, че хората знаят какво ще се построи, но не знаят за какво ще послужи. Едрева обеща пред БНТ, че на 18 юни ще бъде проведена среща, на която ще се установи дали се изпълнява графикът. Ако има закъснения, проектът ще бъде прекратен.

Мария Василева - изкуствовед и специалист по съвременно изкуство – заяви за „Хоризонт до обед“, че вярва, че къщата ще бъде изградена.

„В България, взимам повод и от разговора с Анета Василева, много трудно се случват такива неща. От една страна, изобщо няма държавна воля не само за участието на Венецианското биенале, но и да се промени по някакъв начин визията на града в някаква по-съвременна посока. Такъв тип трудно си пробиват път и това е доста тъжно заключение. Но, покрай всичките раздори около строежа на бронзовата къща забравихме да говорим за работата на Пламен Деянов. Да не забравяме, че това е произведение на изкуството, което има иключителни качества и резултат от един дългогодишен труд и изключително успешна кариера на Запад. Не бих съдила за проекта по някакви изпуснати изречения“.

„Това е проект, който представя съвсем различна идея за това как трябва да изглежда публичната скулптура в центъра на един съвременен европейски град“, категорична е  Василева.


Още от категорията

„Евроимаж“ дава над 0,5 млн. евро субсидии за три филмови проекта с българско участие

Три проекта с българско участие, подкрепени от Националния филмов център, спечелиха общо повече от половин милион евро на последната сесия на „Евроимаж“ в Монреал. Филмите, които печелят субсидия от европейския фонд за подкрепа на съвместното кинопроизводство, са „Босият император“, „Кръвта на пеликана“ и „Февруари“. 250 000 евро ще..

публикувано на 25.06.18 в 16:33

Подводното археологическо лято 2018

Кои потънали праисторически селища ще бъдат проучвани това лято от българските подводни археолози? С какво акваторията на Варненското и Белославското езеро (Варненско-Белославски езерен комплекс) предизвиква интереса на учените? Какви тайни за Ранната бронзова епоха крие заливът пред устието на река Ропотамо? Подробности научаваме от д-р Калин Димитров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:20

Творби, притежание на НХГ - достъпни в платформа на Google

Близо 100 творби, притежание на Националната художествена галерия, вече могат да бъдат разглеждани онлайн в платформа на Google от хора от цял свят. Сътрудничеството беше анонсирано преди няколко месеца, но от днес е факт. Кураторите на галерията са подбрали виртуалната експозиция на български модернисти. Картини на Никола Петров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:02
Колаж: Теодор Иванов

141 дни преди премиерата

Отново, най-накрая, след дълго скитосване в различни дворове на различни географски ширини, сме в Радиото и в радиото. Отново, защото вече бяхме тук, в Пето студио, и правихме запис в Стъпка 4: Байрън Уелд, 01930 WGLO FM , монтаж в Стъпка 5: Монтажът на монтажа , благодарение на забравена записвачка съвсем неволно станахме свидетели на изпълнен с..

публикувано на 25.06.18 в 15:24

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните японски марионетки повече от 7 години. Той е единственият артист, получил името Такеда от своя ментор..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Националната галерия среща децата със съвременното изкуство чрез ателието "Авангард – Hommage"

Ателие за деца започва в Националната художествена галерия на 27-и юни от 14.00 до 15.30 часа. Входът за изложбата „Авангард – Hommage” в Музея за съвременно изкуство е свободен. Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на НХГ сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че настоящето ателие е за деца от 6- до 12-годишна възраст:..

публикувано на 25.06.18 в 15:01

Васил Сотиров: Едно произведение задължително трябва да има хрумка. И да докосва...

Днешният ни гост Васил Сотиров обича Чаплин и Маркс. Братя Маркс. Учил се е от Валери Петров. Много харесва Димчо Дебелянов. От завършената гимназия става ясно, че обича френския език, след българския… Любими спортове – шахмат и футбол, от храната – тази, която става за мезе. Зодия Близнаци (Единият работи, другият пие. Единият пие, другият плаща…)..

публикувано на 25.06.18 в 14:47