Съдбата на Бронзовата къща остава неясна

Снимка: БГНЕС


Венецианското архитектурно биенале - най-добре разпознаваемото и значимо събитие за архитектура в света - и този път протече без участието на България.

„Вече 28 години във Венеция се събира целият свят, за да може архитектурата не само да покаже най-новите си проекти, но и своята концепция за развитието на света и за проблемите около нас. Това е място, където архитектурата излиза извън тясното си специализирано поле и се опитва да покаже отвъд“.

Архитект Анета Василева коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че над 60 държави са участвали в биеналето. В цялата история на биеналето страната ни е имала едно участие – през 2008 година.

„Не знам защо България се е оттеглила. Имало е случаи, в които съм съжалявала, че България не участва, защото смятам, че има много какво да каже по темите, които се задават за всяко издание“.

Може би първото включване на България ще бъде в следващото издание 2019-а и евентуално 2020. Разумният подход би бил Министерството да инвестира най-вече в локация, коментира Василева.

Носител на Златния венециански лъв е станал павилионът на Швейцария, който преставя различни обичайни архитектурни пространства в една празна къща но в различен мащаб - гигантски врати, миниатюрни кухни, големи прозорци. Германия или Великобритания са имали по-политически павилиони.

„Германия изследваше свободните пространства, които все още са травматични зони, по протежение на Берлинската стена в разделен Берлин и изобщо на целия път на Желязната завеса. Великобритания пък огради павилиона си в скеле, изпразни го и качи всички хора горе, където нямаше нищо и всеки ден в пет се сервираше чай, което беше очевидна аналогия с брекзит - ние се изолираме и нищо не ви предлагаме“.


Същевременно проектът "Бронзовата къща" на българския скулптор, Пламен Деянов, който живее в Австрия, се превърна в най-обсъжданото несъществуващо произведение на изкуството. Заместник-кметът Тодор Чобанов определи като „ексцентрични интерпретации“ твърденията му за политически схеми, за да мине един проект пред обществеността. От Общината направиха оглед на мястото, където трябва да бъде изградена бронзовата къща. На място вече имаше строителни материали и работници, които се подготвяха за строителни дейности. Тодор Чобанов и Малина Едрева отказаха да говорят пред медиите. Проверка на място показа, че хората знаят какво ще се построи, но не знаят за какво ще послужи. Едрева обеща пред БНТ, че на 18 юни ще бъде проведена среща, на която ще се установи дали се изпълнява графикът. Ако има закъснения, проектът ще бъде прекратен.

Мария Василева - изкуствовед и специалист по съвременно изкуство – заяви за „Хоризонт до обед“, че вярва, че къщата ще бъде изградена.

„В България, взимам повод и от разговора с Анета Василева, много трудно се случват такива неща. От една страна, изобщо няма държавна воля не само за участието на Венецианското биенале, но и да се промени по някакъв начин визията на града в някаква по-съвременна посока. Такъв тип трудно си пробиват път и това е доста тъжно заключение. Но, покрай всичките раздори около строежа на бронзовата къща забравихме да говорим за работата на Пламен Деянов. Да не забравяме, че това е произведение на изкуството, което има иключителни качества и резултат от един дългогодишен труд и изключително успешна кариера на Запад. Не бих съдила за проекта по някакви изпуснати изречения“.

„Това е проект, който представя съвсем различна идея за това как трябва да изглежда публичната скулптура в центъра на един съвременен европейски град“, категорична е  Василева.


Още от категорията

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39

"Портретът на Словакия в Европа" - фотографска изложба

"Портретът на Словакия в Европа“ - така се нарича изложбата, в която фотографи от Словакия представят по невербален начин словаците и техните ценности. Как се самоопределят в рамките на Еропа преди и сега, какви неща ги вълнуват, какви са спомените от прехода, различните поколения и възгледи, сблъсъци и промени?  Екзистeнциална идентичност,..

публикувано на 25.09.18 в 12:56

Младежкият театър открива сезона с премиера на "Специални поводи"

Младежкият театър "Николай Бинев" открива довечера новия театрален сезон с премиерата  на спектакъла "Специални поводи" от канадския драматург и сценарист Бърнард Слейд с участието на Койна Русева и Димитър Баненкин, съобщава БТА. В музей "Борис Христов" в столицата довечера ще има концерт  "Песните на Европа" от любими песни от 15 европейски страни,..

публикувано на 25.09.18 в 10:41

Млада художничка провокира със сцени от филми на Чаплин

Младата художничка Калина Тонева провокира с любопитна изложба акварели със сцени от филмите на великия Чарли Чаплин. Ако отдавна не сте си припомняли героите на Чаплин, със сигурност ще ви бъде интересно да се насладите на нейните интерпретации. Изложбата носи името "Скитникът" - един от най-запомнящите се образи на Чарли Чаплин и ще бъде открита..

публикувано на 25.09.18 в 10:13

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 25.09.18 в 09:22

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

"Сатирата" готви премиери, публиката ще сяда на местата на Коканова и Парцалев

Сатиричният театър започва новия си сезон след ремонт на големия си салон, по-добри места за сядане (кръстени на велики актьори от трупата и по-нормално междуредие), както и подобрена акустика. "Предстои премиера на „Хъкълбери Фин и Том Сойер“, насочена към младата публика – анонсира пред Радио София директорът на театъра Калин Сърменов . –..

публикувано на 24.09.18 в 14:12