Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в Македония – президентът изгонил премиера

| обновено на 13.06.18 в 14:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 120 секунди продължи срещата на президента на Македония Георге Иванов с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които дойдоха във вила Водно в южните покрайнини на Скопие да го информират за договора с Гърция за името на Македония, предаде БТА, позовавайки се на македонски медии.

Иванов попитал Заев и Димитров имат ли писмено договора за името. След като получил положителен отговор, президентът казал на Заев и Димитров, че не е необходимо да продължават срещата, научават медиите от кабинета на президента.

По-късно днес президентът ще се обърне към гражданите, предаде агенция МИА.

Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред всички значими политически субекти.

Правителствената пресслужба на Македония съобщи, че Заев и Димитров са направили „конструктивен опит за представяне и дискусия по съдържанието на договора, но президентът го е прекратил и е напуснал срещата, отказвайки да разговаря за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще“.

Външният министър Никола Димитров коментира станалото, като изрази убеденост, че страната ще успее въпреки съпротивата и скандалното поведение на президента Георге Иванов, предаде БГНЕС.

„В ключови времена за държавата всички носят отговорност. Дадохме всичко от себе си, за да дадем възможност на гражданите да имат право на избор. Без значение на политическата цена, ние поемаме своята отговорност. Никой няма право да попречи на този избор. Никой няма право да решава вместо гражданите. Ще успеем... въпреки Иванов“, каза Димитров пред Дойче веле.

Правителството на Република Македония призова всички политически фактори да се обединят около националните приоритети и да дадат подкрепата си за просперитета на гражданите и за приемане на Македония в НАТО и в ЕС.

Президентът Георге Иванов бе избран на поста като кандидат на опозиционната сега партия ВМРО-ДПМНЕ, 
Късно вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Македония Християн Мицкоски нарече „капитулация“ договорката, постигната с Гърция за името. „Ако постигнатият така наречен "договор" на Зоран Заев е приемане на промяна на конституцията и вътрешна и външна употреба на новото име, тогава това е договор на Зоран Заев за капитулация“, каза той. Според Мицкоски премиерът Заев е проявил липса на достойнство и стабилност и постоянна променливост на собствените си позиции. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени