Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната агенция по енергетика изрази притеснение:

Иран и Венецуела могат да загубят 30% от производството на петрол през 2019-а

Международна агенция по енергетика

Търсенето на петрол ще нарасне стабилно през 2019-а година благодарение на солидното глобално икономическо развитие и на стабилните цени, въпреки че търговското напрежение в световен план продължава да представлява доста голям риск. Това посочи Международната агенция по енергетика (МАЕ) при представяне на редовния месечен доклад за петролните пазари.

Според МАЕ глобалното потребление на черното злато ще нарасне догодина с 1,4 млн. барела на ден, достигайки 100 млн. барела дневно през второто тримесечие на 2019-а година. Агенцията очаква подобен растеж на търсенето и през настоящата година, като новите прогнози на МАЕ са без промяна спрямо предходния доклад от месец май.

"Солидната икономическа основна и предположението за по-стабилни цени са ключови фактори, като в същото време рисковете включват евентуално по-високи цени и сривове в търговията. Някои правителства пък обмислят мерки за облекчаване на ценовия натиск върху потребителите", се посочва в доклада на базираната в Париж агенция.

Трябва да се има предвид, че цените на петрола нараснаха с близо 40% до около 77 долара за барел, доближавайки техните най-високи нива от втората половина на 2014-а година, откакто ОПЕК и други производителки като Русия започнаха да ограничават добивите през януари 2017-а година с около 1,8 млн. барела на ден. ОПЕК и нейните съюзници обаче ще се срещнат по-късно този месец, за да обсъдят политиката на петролните доставки с оглед на продължаващия спад на производството във Венецуела и перспективата за нови санкции на САЩ спрямо третия по големина петролен износител от картела в лицето на Иран.

В тази връзка МАЕ изрази притеснения, че Иран и Венецуела могат да загубят почти 30% от производството на петрол през 2019-а година в резултата на американските санкции спрямо Техеран и продължаващите икономически трусове във Венецуела.

"Ако останалите 12 членки на ОПЕК продължават да изпомпват петрол със същата скорост, както през месец май, може да възникне потенциална дупка между предлагане и търсене и това да доведе до намаляване на складовите запаси с повече от 1,6 млн. барела през четвъртото тримесечие на 2019-а година", посочва МАЕ в своя доклад.

Агенцията също така очаква доставките на производителките извън ОПЕК да нарасне с 2 млн. барела дневно до края на настоящата година, предимно от Съединените щати, преди растежът да се забави до около 1,7 млн. барела на ден през следващата година. Според МАЕ растежът на петролното производство в САЩ ще формира около 75% от общото увеличение извън ОПЕК през тази и следващата година.

Базираната в Париж агенция посочи, че производството в рамките на ОПЕК се е повишило през месец май с 50 хил. барела дневно до 31,69 млн.барела на ден, като този ръст се е дължал най-вече на увеличението производството в Саудитска Арабия. Ден по-рано ОПЕК представи своя редовен месечен доклад, според който производството на суров петрол в рамките на картела е нараснал през миналия месец с 35 хил. барела дневно.

Междувременно петролните фючърси се понижават слабо по време на търговията в сряда с оглед на коментари от страна на Русия и Саудитска Арабия за евентуално увеличаване на петролните доставки.

Според агенция Интерфакс, Русия ще предложи на важната среща във Виена през следващата седмица (на 22-ри и 23-ти юни) увеличаване на производството в линия с договорените квоти. Агенция Блумбърг пък цитира свои източници, според които Саудитска Арабия разполага с няколко плана за по-висок добив на петрол в рамките на ОПЕК. Едно от тези предложения включва двуразово увеличаване на производството с по 500 хил. барела на ден, докато друго от предложенията включва еднократно вдигане на добивите с между 500 и 700 хил. барела на ден.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,28% към 75,7 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 0,53% към 66,00 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени