Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години след откриването на пункта "Маказа" животът и от двете страни на границата се промени

През Маказа жителите на Кърджали стигат до Бяло море за около час.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет години след откриването на граничния пункт "Маказа" животът на хората от двете страни на Родопите се промени. Те пътуват без проблеми и за час стигат до най-близкия град до границата – Комотини, а от там и до най-близките плажове на Бяло море. "Маказа" е вторият по натовареност пункт по южната ни граница с Гърция след Кулата – през него преминава близо 30 на сто от целия трафик. Освен на туризма, отварянето на Маказа се отрази и на местната икономика. Преди години да стигнеш до Комотини отнемало почти цял ден, а телени заграждения и минни полета напомняли за времето на Желязната завеса.

"Божи дар е това да имаме път до Беломорието - да идеш за 40 минути", казва Васил Байданов, почетен председател на клуб "Елада" и един от радетелите на идеята за отваряне на пункта.

Повече от 3,5 милиона души са преминали през "Маказа" през 2017 година. Освен от българите и гърците, маршрутът е предпочитан и от румънци, молдовци, украинци, сърби и дори македонци. Има дни, в които опашките от коли са дълги по 2-3 километра.

"Това, което предлага гръцкото море, не може да се сравни - като отношение, като стандарт. Не плащаш шезлонг, не плащаш чадър, само консумацията. Като направиш калкулация: дори да си платиш консумацията, излиза по-евтино, отколкото само за чадър и шезлонг на нашето Черноморие", разказва жителка на Кърджали, чието семейство е избрало да отиде до гръцките плажове само за ден.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!