Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещ институт намали рязко прогнозите за икономическия растеж на Германия

Икономическият институт DIW намали прогнозата си за растежа на Германия за 2018 година с цели 0,5% до 1,9% (от 2,4% предишна прогноза), визирайки неочаквано слабото начало на годината и нарастващите рискове зад граница, съобщи агенция Ройтерс.

"Несигурността се увеличи главно от нарастващата загриженост за някои европейски страни, предимно Италия и от възможността за ескалиращ търговски конфликт между Съединените щати и останалата част от света", се посочва в доклада на DIW, публикуван в сряда.

Компаниите по цял свят намаляват инвестициите си поради несигурната бизнес перспектива и това спира растежа на германския износ, добави немският институт.

За 2019 година DIW също намали прогнозата си за растежа на БВП на Германия до 1,7% от предходна оценка за икономическа експанзия от 1,9 на сто.

"Ситуацията в Италия причинява страх от възобновяване на дълговата криза в еврозоната", посочи директорът на DIW Марсел Фрацшер. "Това е призив за събуждане на европейските политици, особено за германското правителство, най-сетне да проведат дебат за реформата в изложената на по-голям риск Европа", допълни той.

"Предложенията и вариантите са на масата, сега е време за действие. Европейските държави трябва да изградят единен фронт срещу Доналд Тръмп и неговия протекционизъм", посочи Фрацшер.

Ройтерс напомня, че Франция и Германия, двете най-големи икономики в еврозоната, искат да постигнат до 19 юни съгласие за пътна карта за реформите в Европейския съюз, която карта да бъде представена по-късно на срещата на върха на ЕС на 27 и 28 юни.

Френският президент Еманюел Макрон иска създаването на фонд, който да помогне на страните, изправени пред икономически шок, както и да се изгладят различията между икономиките на отделните членове на Съюза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче не желае да се ангажира с какво и да е предложение, което може да доведе до трансфер на средства на данъкоплатците към други страни, включително под формата на обща европейска схема за гарантиране на влоговете в банките.

Междувременно Министерството на икономиката заяви също в сряда, че икономическото развитие на Германия губи известна динамика, като перспективата за растеж е засенчена от загниващия търговски спор със САЩ и рисковете, свързани с новото коалиционно правителство на Италия.

"Това се изразява в реалната икономика чрез подхода "да се изчака, за да се види", особено когато става дума за инвестиции", добави немското министерство.

Въпреки това икономическият подем ще продължи, тъй като частното потребление остава възходящо, а износът все още е стабилен благодарение на силно диверсифицираното портфолио на Германия при промишленото производство на стоки и по отношение на експортни пазари, добави министерството.

Във вторник министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че правителството продължава да се придържа към последните си прогнози за ръст на БВП на Германия от 2,3% за тази година и от 2,1% за 2019 година въпреки увеличеното напрежение в търговията, което набра сила на срещата на върха на Г-7 през миналата седмица в Канада.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна