Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри от ЕС формират "ос на желаещите" срещу нелегалната миграция

Австрийският канцлер Себастиан Курц (вляво) и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер си тръгват от съвместната пресконференция след срещата им в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешните министри на Австрия, Германия и Италия формират „ос на желаещите“ за борба срещу нелегалната миграция, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц, ескалирайки споровете в Европа по темата, предаде АФП.

Думите му в Берлин след разговори с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер могат да бъдат тълкувани като предупреждения за германския канцлер Ангела Меркел, която се опитва да договори ново споразумение за сътрудничество в ЕС за разпределение на мигрантите.

Зеехофер, който е в открита вражда с Меркел по въпроса, който заплашва стабилността на коалиционното ѝ правителство, заяви, че той и неговите крайнодесни колеги от Австрия и Италия – Херберт Кикъл и Матео Салвини, са формира съюза по-рано тази седмица.

Той посочи, че тяхното сътрудничество ще се разшири, като ще обхване „въпроси на сигурността и тероризма“, но не навлезе в детайли.

Курц, чиято страна поема от 1 юли председателството на ЕС, заяви, че приветства „доброто сътрудничество, което искаме да развием между Рим, Виена и Берлин“.

„Мисля, че това е много разумно сътрудничество, което ще допринесе за намаляване на нелегалната миграция към Европа“, каза австрийският канцлер пред репортери. „Вярваме, че оста на желаещите е необходима за борба срещу нелегалната миграция“, добави Курц.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени