Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Договорът за приятелство между България и Македония гарантира българския национален интерес

Екатерина Захариева
Снимка: МВнР

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, в сила от февруари тази година, съдържа клаузи, които гарантират българския национален интерес. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. 

В декларация на външното ведомство, с която се приветстват постигнатите договорености между Атина и Скопие за името на бившата югославска република, се посочва, че страната ни ще иска гаранции, че новото име Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. 

Очакванията на България са това да бъде потвърдено и в договора между Гърция и Македония, който в края на седмицата предстои да бъде подписан, заяви Захариева:

"Нека да видим тяхното споразумение, но договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество дава наистина всички гаранции за защита на българския интерес. Най-важното е, че българският интерес определя Македония по европейския път – част от общото цяло и част от демократичните процеси. Когато започнат преговорите, там има много ясни 35 глави с много ясни ангажименти за спазване на добросъседските отношения и демократични ценности към всяка една от държавите, която се стреми да бъде член на Европейския съюз".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени