Партия "Възраждане" предупреди, че GDPR ще блокира бъдещи подписки и граждански инициативи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 23 април върви подписка за референдум срещу въвеждането на еврото у нас. Тя се организира от Инициативен комитет, оглавен от ръководството на партия „Възраждане“ – единствената извънпарламентарна сила, която получи право на държавна субсидия след изборите през миналата година. Днес от партията отчетоха как върви кампанията и предупредиха за рисковете пред възможността да се организира друг референдум заради ограниченията на новата директива за личните данни.

Въпросът е „Против ли сте въвеждането на еврото като официална валута в Република България“. Зададен е така заради изискването за положителен отговор. Според сега действащия закон за внасяне и обсъждане в Народното събрание трябва да бъдат събрани минимум 200 000 подписа за три месеца. Ако се съберат повече от 400 000 подписа, депутатите са длъжни да приемат подписката и да я прехвърлят към президента, за да насрочи референдум. 

Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов отчете голям интерес от сънародниците ни в чужбина – от страни като Гърция, Холандия, Ирландия и дори Исландия. Някои са се опарили от въвеждането на еврото и споделят скептицизма на организаторите на подписката: 

"Българската икономика не е готова за въвеждането на еврото. Гръцката икономика, която беше и продължава да бъде в пъти по-силна от българската, след въвеждането на еврото катастрофира и гърците още не могат да се оправят. Подобни проблеми има във всяка една европейска държава, има ги още и това е икономически факт, нещо, което е добре известно на икономисти, на финансисти, включително на обикновените граждани, една голяма част от тях са български граждани, живеещи и работещи за постоянно в чужбина, нещо, което усетиха на своя гръб."

Според Костадинов политическата обосновка на подписката е "загубим ли българската валута, губим последния елемент от държавния си суверенитет":

"В еврозоната няма механизъм, който да предвижда възстановяване на национална валута. Ако например на власт в България дойде евроскептично правителство и каже: "Правителството на Бойко Борисов и така наречените "Патриоти" извършиха национално предателство. Ние искаме да си възстановим лева", как точно ще стане това, при условие че никъде не е разписано?"

"Има риск, дори ако успеят да се съберат нужните подписи, това да е последното всенародно допитване", предупреди Костадинов. Това би станало през защитата на личната неприкосновеност на гражданите: 

"С въвеждането на този регламент, който влезе в сила от 25-и май, т.нар. GDPR се заформя една брутална бюрокрация по отношение на всякакви подобни бъдещи граждански инициативи, които на практика ще бъдат невъзможни за провеждане. Ние сме заварено положение, защото започнахме преди въвеждането на този режим, но това, което ние правим в момента, на практика е последната подобна гражданска инициатива."

Костадин Костадинов обясни в детайли как на практика еврорегламентът ще затрудни провеждането на такива мероприятия:

"Според този нов идиотски брюкселски еврократски регламент, за всеки един подпис, който човекът полага пред нас в подписката, той трябва да попълни за всеки един елемент от личните си данни отделна декларация: отделна декларация за трите си имена, отделна декларация за адреса и отделна декларация за ЕГН-то. Това са три декларации. И сега да си го представите за какво става въпрос. На една бланка, която ние събираме, има 20 подписа, тоест 20 реда. На всяка страница, която има 20 подписа, трябва да има съпровождащи 60 страници декларации. Ние трябва да съберем минимум 200 000 подписа. Това са 10 000 листа с по 20 подписа и си представете към тези 10 000 листа ние трябва да приложим 600 000 листа. И това за минимума."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Приключи работното посещение на президента Румен Радев във Великобритания

Приключи работното посещение на българския президент Румен Радев във Великобритания, в рамките на което посети Съюзното военноморско командване на НАТО, срещна се с британската кралица Елизабет Втора и изнесе лекция в Оксфорд Юниън. Късно снощи с лекция в Оксфорд Юниън, най-голямата общност за дебати на университетите в Оксфорд, приключи официалната част..

публикувано на 19.10.18 в 10:48

Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" се разисква в пленарната зала на НС

В парламента започнаха дебатите по третия вот на недоверие към правителството, внесен от "БСП за България". БСП заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин. Вотът е по искане на БСП заради политиката на правителството в областта на..

обновено на 19.10.18 в 10:22

Иран въведе визи за граждани на Сърбия

Иран отмени безвизовия режим за сръбски граждани като реципрочна мярка, след като преди десет дни властите в Белград отново въведоха визи за граждани на Иран, предаде БТА. Според твърдения в ирански медии заради отмяната на безвизовия режим иранският държавен авиопревозвач „Иран еър“ смята да прекрати директните полети от Техеран за Белград..

публикувано на 19.10.18 в 10:06

Гръцката дипломация плащала от таен фонд на медии в Македония и Албания

Гръцкото външно министерство е плащало от секретни фондове на медии в Македония и Албания и за каузи на православието, твърди гръцкият информационен портал iefimerida.gr, предаде БТА. Електронното издание публикува информация, за която твърди, че е взета от последния отчет на Министерството на външните работи до парламента за изразходването..

публикувано на 19.10.18 в 09:56
Калин Поповски от ВМРО е депутат от

Д-р Калин Поповски, ОП: Намаляването на броя хоспитализации ще освободи сериозен финансов ресурс

Сега съществуващата система на здравно осигуряване работи вече 18 години и е натрупала доста грешки. Това заяви в предаването "Преди всички" д-р Калин Поповски  от ВМРО, депутат от "Обединени патриоти", заместник-председател на социалната комисия и член на парламентарната здравна комисия. Поповски коментира темата преди предстоящото обсъждане на..

публикувано на 19.10.18 в 09:01

Андрей Ковачев: ЕС не може да прави отстъпки - решението за напускане е на Великобритания

"Брекзит е едно от най-големите безумия на това десетилетие, а сигурно и за следващото, ако се случи". Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" евродепутатът Андрей Ковачев, според когото въпросът, който много хора вече си задават в самата Великобритания, е защо въобще се прави това. "Все повече са гласовете за искане за второ допитване до..

публикувано на 19.10.18 в 08:28
Илияна Йотова

В Деня на българо-унгарското приятелство Илияна Йотова ще бъде на посещение в Унгария

По покана на българската общност в Унгария вицепрезидентът Илияна Йотова днес ще бъде на работно посещение в страната. Тя ще има среща с представители на Българското републиканско самоуправление в столицата Будапеща и ще посети българската двуезична малцинствена детска градина. В град Сигетсентмиклош, в който са живеели български..

публикувано на 19.10.18 в 07:54