Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия "Възраждане" предупреди, че GDPR ще блокира бъдещи подписки и граждански инициативи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 23 април върви подписка за референдум срещу въвеждането на еврото у нас. Тя се организира от Инициативен комитет, оглавен от ръководството на партия „Възраждане“ – единствената извънпарламентарна сила, която получи право на държавна субсидия след изборите през миналата година. Днес от партията отчетоха как върви кампанията и предупредиха за рисковете пред възможността да се организира друг референдум заради ограниченията на новата директива за личните данни.

Въпросът е „Против ли сте въвеждането на еврото като официална валута в Република България“. Зададен е така заради изискването за положителен отговор. Според сега действащия закон за внасяне и обсъждане в Народното събрание трябва да бъдат събрани минимум 200 000 подписа за три месеца. Ако се съберат повече от 400 000 подписа, депутатите са длъжни да приемат подписката и да я прехвърлят към президента, за да насрочи референдум. 

Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов отчете голям интерес от сънародниците ни в чужбина – от страни като Гърция, Холандия, Ирландия и дори Исландия. Някои са се опарили от въвеждането на еврото и споделят скептицизма на организаторите на подписката: 

"Българската икономика не е готова за въвеждането на еврото. Гръцката икономика, която беше и продължава да бъде в пъти по-силна от българската, след въвеждането на еврото катастрофира и гърците още не могат да се оправят. Подобни проблеми има във всяка една европейска държава, има ги още и това е икономически факт, нещо, което е добре известно на икономисти, на финансисти, включително на обикновените граждани, една голяма част от тях са български граждани, живеещи и работещи за постоянно в чужбина, нещо, което усетиха на своя гръб."

Според Костадинов политическата обосновка на подписката е "загубим ли българската валута, губим последния елемент от държавния си суверенитет":

"В еврозоната няма механизъм, който да предвижда възстановяване на национална валута. Ако например на власт в България дойде евроскептично правителство и каже: "Правителството на Бойко Борисов и така наречените "Патриоти" извършиха национално предателство. Ние искаме да си възстановим лева", как точно ще стане това, при условие че никъде не е разписано?"

"Има риск, дори ако успеят да се съберат нужните подписи, това да е последното всенародно допитване", предупреди Костадинов. Това би станало през защитата на личната неприкосновеност на гражданите: 

"С въвеждането на този регламент, който влезе в сила от 25-и май, т.нар. GDPR се заформя една брутална бюрокрация по отношение на всякакви подобни бъдещи граждански инициативи, които на практика ще бъдат невъзможни за провеждане. Ние сме заварено положение, защото започнахме преди въвеждането на този режим, но това, което ние правим в момента, на практика е последната подобна гражданска инициатива."

Костадин Костадинов обясни в детайли как на практика еврорегламентът ще затрудни провеждането на такива мероприятия:

"Според този нов идиотски брюкселски еврократски регламент, за всеки един подпис, който човекът полага пред нас в подписката, той трябва да попълни за всеки един елемент от личните си данни отделна декларация: отделна декларация за трите си имена, отделна декларация за адреса и отделна декларация за ЕГН-то. Това са три декларации. И сега да си го представите за какво става въпрос. На една бланка, която ние събираме, има 20 подписа, тоест 20 реда. На всяка страница, която има 20 подписа, трябва да има съпровождащи 60 страници декларации. Ние трябва да съберем минимум 200 000 подписа. Това са 10 000 листа с по 20 подписа и си представете към тези 10 000 листа ние трябва да приложим 600 000 листа. И това за минимума."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна