Увеличава се броят на онкологичните заболявания на кожата

Снимка: Архив

Броят на онкологичните заболявания на кожата се увеличава през последните години. Това алармира доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология към столичната Университетската болница по онкология.

Около 450-500 души годишно заболяват от меланом. Средната им възраст е 50-55 години, обясни доц. Киров. Каква е симптоматиката на кожните онгологични болести?

"При карциномите най-типичният белег е незаздравяваща раничка по кожата на тялото. При меланома е малко по-сложно. Процесът на израждане е около 20 години, а от начален до напреднал меланом е две години, така че поне две години човек има време да се ориентира към диагноза и ранно лечение".

При 3 до 5 от случаите на меланом има семейна предразположеност. В България този процент е по-нисък. Рисков момент са и бенките по тялото, ако са повече от 50.

Каква е профилактиката:

"Предпазване от слънчевите изгаряния и най-доброто е самонаблюдението. Съветваме хората да правят снимки на бенките по тялото си, на 6 месеца да ги подновяват и да се сравнява дали има някаква промяна".

Още от категорията
Мая Манолова

Манолова е готова на оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да подаде оставка, ако в замяна бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Тя заяви това, след като вчера Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли подготвения от нея законопроект за личната помощ. Манолова аргументира предложението си и с подозренията, че използва..

обновено на 21.06.18 в 19:05
Борис Иванов е избягал от затвора в Ловеч. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса.

Полицията и жандармерията издирват избягал тази сутрин затворник от Ловешкия затвор

Затворник, излежаващ присъда в Ловеч, избяга по време на работа на външен обект. 48-годишният Борис Иванов е изтърпявал наказание за блудство и кражби в затворническото общежитие в града. Издирването на затворника се извършва в района на Ловеч и в него вече се е включила и жандармерията.  48-годишният затворник Борислав Иванов от Добрич, който е..

обновено на 21.06.18 в 19:02
Д-р Мариана Симеонова

Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка, пациентски организации настояват да остане на поста

Д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация, е подала заявление за напускане, но днес ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, научи "Хоризонт". От МЗ потвърдиха информацията и уточниха, че към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на Агенцията и..

обновено на 21.06.18 в 18:24

Служителите на НИМХ прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща на просветния министър Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и института.  Председателят на Академията Юлиан Ревалски увери, че парите за заплати и допълнителен труд на метеоролозите..

обновено на 21.06.18 в 18:06

Средно с 10 стотинки по-скъп хляб купуват вече жителите на Кърджали

Средно с 10 стотинки по-скъп хляб купуват вече жителите на Кърджали. Като причина се посочва скокът в цените на горивата и предстоящото увеличение на цената на тока от 1 юли.  Увеличението е за всички видове хляб. Поскъпването е станало без собствениците на магазини да бъдат предварително уведомени, твърди един от тях. Кадир Аптикадир: "В..

публикувано на 21.06.18 в 18:05

Четири години затвор за мъжа, който уби с колата си 16-годишно момче край Атия

Мъжът, който уби с колата си 16-годишно момче край бургаското село Атия, беше осъден на 4 години затвор. Присъдата е намаления с една трета, тъй като шофьорът призна вината си за тежкия инцидент от миналия ноември. Бащата на загиналото момче обаче ще обжалва.  С 35 км/ч с над разрешената скорост от 60 км/ч е карал Кирил Георгиев, когато помита..

публикувано на 21.06.18 в 18:00

Решение на втора инстанция по делото срещу бившия кмет на Видин се очаква в двумесечен срок

Решение на втора инстанция по делото срещу бившия кмет на Видин Румен Видов се очаква в двумесечен срок. Видов беше осъден от окръжния съд в Монтана на пет години лишаване от свобода за длъжностно присвояване.  Според обвинението Румен Видов, който беше кмет на Видин 2007-2011 година, е присвоил 224 000 лева чрез фиктивни договори за охрана. Привлечен е..

публикувано на 21.06.18 в 17:47