Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на онкологичните заболявания на кожата

Снимка: Архив

Броят на онкологичните заболявания на кожата се увеличава през последните години. Това алармира доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология към столичната Университетската болница по онкология.

Около 450-500 души годишно заболяват от меланом. Средната им възраст е 50-55 години, обясни доц. Киров. Каква е симптоматиката на кожните онгологични болести?

"При карциномите най-типичният белег е незаздравяваща раничка по кожата на тялото. При меланома е малко по-сложно. Процесът на израждане е около 20 години, а от начален до напреднал меланом е две години, така че поне две години човек има време да се ориентира към диагноза и ранно лечение".

При 3 до 5 от случаите на меланом има семейна предразположеност. В България този процент е по-нисък. Рисков момент са и бенките по тялото, ако са повече от 50.

Каква е профилактиката:

"Предпазване от слънчевите изгаряния и най-доброто е самонаблюдението. Съветваме хората да правят снимки на бенките по тялото си, на 6 месеца да ги подновяват и да се сравнява дали има някаква промяна".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!