Eмисия новини
от 03.00 часа

Солиден ръст на производствените цени в САЩ в резултат на високите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст в резултат на силен скок на енергийните цени, показват данни на Департамента по труда, което е пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск във водещата световна икономика остава относително сдържан.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, нарасна през май с 0,5% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през април и очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори рязко до 3,1% от 2,6% месец по-рано, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромен растеж от 2,8 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на производствените цени от януари 2012-а година.

Причина за рязкото повишение на производствените цени оказва здравият ръст на енергийните цени в рамките на месец с цели 4,6% след слабо повишение с 0,1% през април.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха на месечна база с 0,3% след растеж с 0,2% през април и се увеличиха с 2,6% спрямо година по-рано след повишение с 2,5% месец по-рано.

Днешните PPI данни вероятно ще подсилят очакванията за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация в САЩ и за по-агресивна политика на затягане (увеличаване) на лихвените ставки от страна на Фед.


Още от

Последно в Икономика

Всички новини в Икономика: днес | вчера