Солиден ръст на производствените цени в САЩ в резултат на високите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст в резултат на силен скок на енергийните цени, показват данни на Департамента по труда, което е пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск във водещата световна икономика остава относително сдържан.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, нарасна през май с 0,5% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през април и очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори рязко до 3,1% от 2,6% месец по-рано, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромен растеж от 2,8 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на производствените цени от януари 2012-а година.

Причина за рязкото повишение на производствените цени оказва здравият ръст на енергийните цени в рамките на месец с цели 4,6% след слабо повишение с 0,1% през април.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха на месечна база с 0,3% след растеж с 0,2% през април и се увеличиха с 2,6% спрямо година по-рано след повишение с 2,5% месец по-рано.

Днешните PPI данни вероятно ще подсилят очакванията за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация в САЩ и за по-агресивна политика на затягане (увеличаване) на лихвените ставки от страна на Фед.


Още от категорията

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието, летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм  Кипър и Черна Гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на  XV-то Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България -..

публикувано на 18.10.18 в 17:27

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от МФ

Влошаване на показателите за икономическа активност, отчитат от Министерството на финансите/МФ/.  Въпреки че дългосрочните позитивни оценки, спадът в икономическия цикъл се усеща в краткосрочен план най-вече в промишленото производство, сочи анализа на финансовото министерство. За бизнеса негативен е приносът както от увеличаващите се цени на..

публикувано на 18.10.18 в 16:00

Руските милиардери забогатяват най-бързо

Руските милиардери забогатяват най-бързо, пише Bloomberg. Според Bloomberg Billionaires Index първите 10 от най-богатите руснаци за последната година са увеличили своето състояние с 10,8 %. Следват американците, при които нарастването на богатството е 7,5 %, а най-богатите британци са добавили 3,4 към състоянието си, независимо от..

публикувано на 18.10.18 в 15:38

Мъск купува допълнителен пакет акции от Tesla

Основателят и генерален директор на Tesla Илон Мъск смята да купи допълнителен пакет акции от компанията за 20 милиона долара и така да увеличи дела си в нея до 20 %, съобщава CNBC, като се позовава на съобщение на Комисията по борси и ценни книжа на САЩ. Мъск е уведомил както Комисията, така и самата компания. Той ще може да купи допълнителния..

публикувано на 18.10.18 в 14:33

Юлиан Войнов: България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите на хората

В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро и предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини, например решаване на структурни проблеми с фискални..

публикувано на 18.10.18 в 13:30

Увеличаването на търсенето доведе до ръст на добива на „Газпром“ от началото на годината с 6,8%

Добивът на „Газпром“ през тази година ще се доближи до 500 милиарда кубически метра газ. От началото на годината добивът на „синьо гориво“ е нараснал с 6,8%. Това заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от БГНЕС. „Увеличаването на търсенето доведе до увеличаването на добива“, каза Милер по време на среща с руския премиер..

публикувано на 18.10.18 в 13:14

Най-големият безпилотен транспортен самолет премина успешно изпитания

Най-големият в света транспортен безпилотен самолет е преминал успешни изпитания в Китай, съобщава Knews. Самолетът е разработен от Китайския научно-изследователски институт за аерокосмическа наука и още 9 други института и носи името Fly Hung 98. Максималната полетна маса е 2,5 тона, товароподемността е тон и половина. Самолетът може да лети със..

публикувано на 18.10.18 в 13:06