Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на производствените цени в САЩ в резултат на високите петролни цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст в резултат на силен скок на енергийните цени, показват данни на Департамента по труда, което е пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск във водещата световна икономика остава относително сдържан.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, нарасна през май с 0,5% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през април и очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори рязко до 3,1% от 2,6% месец по-рано, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромен растеж от 2,8 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на производствените цени от януари 2012-а година.

Причина за рязкото повишение на производствените цени оказва здравият ръст на енергийните цени в рамките на месец с цели 4,6% след слабо повишение с 0,1% през април.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишиха на месечна база с 0,3% след растеж с 0,2% през април и се увеличиха с 2,6% спрямо година по-рано след повишение с 2,5% месец по-рано.

Днешните PPI данни вероятно ще подсилят очакванията за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация в САЩ и за по-агресивна политика на затягане (увеличаване) на лихвените ставки от страна на Фед.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна