Eмисия новини
от 23.00 часа

Ерик Рубин: Новите машини за сухопътните войски ще подобрят ролята, която България ще има в НАТО

Ерик Рубин
Снимка: БГНЕС

Американският посланик Ерик Рубин посочи, че с дългосрочния си приоритет за достигане на 2 процента от БВП за отбрана България може да се отличи сред своите съюзници на срещата на върха на НАТО през юли. В лекция във Военната академия "Г. Раковски" Ерик Рубин припомни, че Гърция, Турция и Румъния летят на изтребители Ф-16.

Американският посланик напомни това дни, след като парламентът даде "зелена светлина“ за купуването на нови изтребители и машини за пехотата. Стойността на проектите до 2024 година е около 3 милиарда и 200 милиона лева, а американски фирми също ще участват, затова Ерик Рубин обясни:

"Новите машини за сухопътните войски ще подобрят ролята, която България ще има в Алианса. Модерните военноморски сили ще дадат по-добри възможности за тренировки на екипажите. Новите изтребители ще дадат възможност за тренировки със съседите. Гърция, Турция и Румъния летят на изтребители Ф-16. Като американски посланик, е нормално да спомена американски изтребители. Модернизацията и оперативната съвместимост са основни за изпълнение на ангажиментите на България в НАТО".

Още от

От 1 юни тръгва влак Пловдив-Одрин

публикувано на 22.05.19 в 21:47