ЕС може да купува оръжия с нов "инструмент за мир"

Федерика Могерини смята, че Европейският инструмент за мир ще облекчи оказването на помощ на страни с размирици.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз иска да плаща за военно оборудване, включително смъртоносни оръжия, в партньорски страни в кризисни зони, като Сахел в Африка, като част от „инструмент за мир“ на стойност 10,5 млрд. евро, предложен днес, предаде АФП.

Европейската комисия обяви, че новият Европейски инструмент за мир (ЕИМ) е необходим, за да направи мисиите за обучение в три африкански страни по-ефективни и с това да позволи принос към умиротворителните усилия и другаде по света.

Но плащането за оръжия от ЕС е чувствителен въпрос за някои членки, особено когато става дума за страни, имащи в историята си периоди на политически вълнения и нарушения на човешките права, което е предпоставка за съпротива.

Новият ЕИМ е планиран да е отделно от основния бюджет на ЕС, за да заобикаля правилата в Съюза за финансиране на военни проекти.

Федерика Могерини – Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви, че ЕИМ ще облекчи оказването на помощ на размирни страни като Мали, Сомалия и Централноафриканската република.

„Светът живее в трудни времена и това е призив към Европейския съюз да поеме отговорност и роля на глобалната сцена“, каза тя.

За приемането на ЕИМ е необходимо единодушното одобрение на страните-членки на ЕС. Решенията за какво да бъдат похарчени парите от този фонд, ще се вземат от тях чрез Европейския съвет.

Представител на ЕС заяви пред АФП, че всяко решение да се плати за оръжия ще взема предвид ценностите на Съюза в областта на човешките права, като това ще се прави само в „специфични случаи и след внимателна проверка“.

Освен това оръжията могат да се осигуряват само като част от пакет, включваш обучение, и няма да бъдат основен фокус на финансирането по ЕИМ.

Още от категорията

Приключи работното посещение на президента Румен Радев във Великобритания

Приключи работното посещение на българския президент Румен Радев във Великобритания, в рамките на което посети Съюзното военноморско командване на НАТО, срещна се с британската кралица Елизабет Втора и изнесе лекция в Оксфорд Юниън. Късно снощи с лекция в Оксфорд Юниън, най-голямата общност за дебати на университетите в Оксфорд, приключи официалната част..

публикувано на 19.10.18 в 10:48

Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" се разисква в пленарната зала на НС

В парламента започнаха дебатите по третия вот на недоверие към правителството, внесен от "БСП за България". БСП заявиха, че се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин. Вотът е по искане на БСП заради политиката на правителството в областта на..

обновено на 19.10.18 в 10:22

Иран въведе визи за граждани на Сърбия

Иран отмени безвизовия режим за сръбски граждани като реципрочна мярка, след като преди десет дни властите в Белград отново въведоха визи за граждани на Иран, предаде БТА. Според твърдения в ирански медии заради отмяната на безвизовия режим иранският държавен авиопревозвач „Иран еър“ смята да прекрати директните полети от Техеран за Белград..

публикувано на 19.10.18 в 10:06

Гръцката дипломация плащала от таен фонд на медии в Македония и Албания

Гръцкото външно министерство е плащало от секретни фондове на медии в Македония и Албания и за каузи на православието, твърди гръцкият информационен портал iefimerida.gr, предаде БТА. Електронното издание публикува информация, за която твърди, че е взета от последния отчет на Министерството на външните работи до парламента за изразходването..

публикувано на 19.10.18 в 09:56
Калин Поповски от ВМРО е депутат от

Д-р Калин Поповски, ОП: Намаляването на броя хоспитализации ще освободи сериозен финансов ресурс

Сега съществуващата система на здравно осигуряване работи вече 18 години и е натрупала доста грешки. Това заяви в предаването "Преди всички" д-р Калин Поповски  от ВМРО, депутат от "Обединени патриоти", заместник-председател на социалната комисия и член на парламентарната здравна комисия. Поповски коментира темата преди предстоящото обсъждане на..

публикувано на 19.10.18 в 09:01

Андрей Ковачев: ЕС не може да прави отстъпки - решението за напускане е на Великобритания

"Брекзит е едно от най-големите безумия на това десетилетие, а сигурно и за следващото, ако се случи". Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" евродепутатът Андрей Ковачев, според когото въпросът, който много хора вече си задават в самата Великобритания, е защо въобще се прави това. "Все повече са гласовете за искане за второ допитване до..

публикувано на 19.10.18 в 08:28
Илияна Йотова

В Деня на българо-унгарското приятелство Илияна Йотова ще бъде на посещение в Унгария

По покана на българската общност в Унгария вицепрезидентът Илияна Йотова днес ще бъде на работно посещение в страната. Тя ще има среща с представители на Българското републиканско самоуправление в столицата Будапеща и ще посети българската двуезична малцинствена детска градина. В град Сигетсентмиклош, в който са живеели български..

публикувано на 19.10.18 в 07:54