Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС може да купува оръжия с нов "инструмент за мир"

Федерика Могерини смята, че Европейският инструмент за мир ще облекчи оказването на помощ на страни с размирици.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз иска да плаща за военно оборудване, включително смъртоносни оръжия, в партньорски страни в кризисни зони, като Сахел в Африка, като част от „инструмент за мир“ на стойност 10,5 млрд. евро, предложен днес, предаде АФП.

Европейската комисия обяви, че новият Европейски инструмент за мир (ЕИМ) е необходим, за да направи мисиите за обучение в три африкански страни по-ефективни и с това да позволи принос към умиротворителните усилия и другаде по света.

Но плащането за оръжия от ЕС е чувствителен въпрос за някои членки, особено когато става дума за страни, имащи в историята си периоди на политически вълнения и нарушения на човешките права, което е предпоставка за съпротива.

Новият ЕИМ е планиран да е отделно от основния бюджет на ЕС, за да заобикаля правилата в Съюза за финансиране на военни проекти.

Федерика Могерини – Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви, че ЕИМ ще облекчи оказването на помощ на размирни страни като Мали, Сомалия и Централноафриканската република.

„Светът живее в трудни времена и това е призив към Европейския съюз да поеме отговорност и роля на глобалната сцена“, каза тя.

За приемането на ЕИМ е необходимо единодушното одобрение на страните-членки на ЕС. Решенията за какво да бъдат похарчени парите от този фонд, ще се вземат от тях чрез Европейския съвет.

Представител на ЕС заяви пред АФП, че всяко решение да се плати за оръжия ще взема предвид ценностите на Съюза в областта на човешките права, като това ще се прави само в „специфични случаи и след внимателна проверка“.

Освен това оръжията могат да се осигуряват само като част от пакет, включваш обучение, и няма да бъдат основен фокус на финансирането по ЕИМ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени