Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Покана към Македония за членство след ратифициране на договора за името

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО вече има взето решение, че Македония ще получи покана за членство, след като реши спора за името с Гърция, но поканата ще пристигне, след като постигнатата вече договорка бъде финализирана в двете страни, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БГНЕС.

В интервю за македонската информационна агенция МИА той разясни процедурата за официалната покана към Македония за членство в НАТО.

„До срещата на върха на НАТО ще се опитаме да намерим начин да покажем, че все още сме на това решение (взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. с условието, че спорът за името е решен - б.р.). Същевременно сега е важно споразумението да се финализира в Скопие и Атина. Договорът е цялостен и в себе си съдържа всички фази на различните решения, ратификации, референдумът“, подчерта Столтенберг.

Той изрази надежда, че финализирането на споразумението ще се случи възможно най-бързо, с което за пакта ще се отвори пътя, за да направи и своите стъпки.

Столтенберг оцени като „историческо“ споразумението между Македония и Гърция и „от голямо значение не само за двете страни, но и за цяла Европа“.

Шефът на НАТО подчерта, че снощи е разговарял с премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас и че им честитил за договореностите и за усилията, които са вложили в този, както каза, един много труден процес.

Във връзка с политическите събития в двете страни, след като президентът Георге Иванов и ВМРО-ДПМНЕ изразиха несъгласие с договора, а същото се случи и с гръцката опозиция, Столтенберг заяви, че това са демократични страни и че целият процес зависи от техните демократични институции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна