Музеят в Бяла, станал жертва на мащабен обир, вече има нов директор

Снимка: БГНЕС

Музеят в град Бяла, Русенска област, който през март 2015 година стана печално известен с кражбата на над 1 500 фондови единици, от понеделник е с нов директор. Това е д-р Иво Жейнов, добре познат на русенци като историк и оценител на културно-исторически ценности. 

Миналата година Русенската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт за кражба на експонати от музея „Освободителна война“, посветен на Руско-турската война. Под прицела на правосъдието застанаха две музейни служителки и един колекционер, а кражбата, в която бяха обвинени, е остойностена на 467 334 лв. Откраднатите музейни единици са били продавани чрез канали за трафик на културно-исторически ценности на колекционери и нумизмати. Кражбите са били системни, но са били засечени едва през 2013 година при инвентаризация от страна на русенски музейни експерти. 

Първата задача на новия директор е да направи инвентаризация на фондовете, които иначе добре познава, защото е влизал там с прокуратурата. "Някои предмети са редки и трудно могат да бъдат възстановени. Същевременно има много предмети, които висок интерес - те са единствени в България и дават основание музеят да продължи да върши своята работа", казва Иво Жейнов и сравнява музея с малък Ермитаж.

За идеите и амбициите на новия музеен директор чуйте в звуковия файл.Още от категорията
Мая Манолова

Манолова е готова на оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да подаде оставка, ако в замяна бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания. Тя заяви това, след като вчера Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли подготвения от нея законопроект за личната помощ. Манолова аргументира предложението си и с подозренията, че използва..

обновено на 21.06.18 в 19:05
Борис Иванов е избягал от затвора в Ловеч. Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса.

Полицията и жандармерията издирват избягал тази сутрин затворник от Ловешкия затвор

Затворник, излежаващ присъда в Ловеч, избяга по време на работа на външен обект. 48-годишният Борис Иванов е изтърпявал наказание за блудство и кражби в затворническото общежитие в града. Издирването на затворника се извършва в района на Ловеч и в него вече се е включила и жандармерията.  48-годишният затворник Борислав Иванов от Добрич, който е..

обновено на 21.06.18 в 19:02
Д-р Мариана Симеонова

Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка, пациентски организации настояват да остане на поста

Д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация, е подала заявление за напускане, но днес ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, научи "Хоризонт". От МЗ потвърдиха информацията и уточниха, че към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на Агенцията и..

обновено на 21.06.18 в 18:24

Служителите на НИМХ прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология прекратяват ефективните си протести, но остават в стачна готовност. Това стана ясно след среща на просветния министър Красимир Вълчев с ръководствата на БАН и института.  Председателят на Академията Юлиан Ревалски увери, че парите за заплати и допълнителен труд на метеоролозите..

обновено на 21.06.18 в 18:06

Средно с 10 стотинки по-скъп хляб купуват вече жителите на Кърджали

Средно с 10 стотинки по-скъп хляб купуват вече жителите на Кърджали. Като причина се посочва скокът в цените на горивата и предстоящото увеличение на цената на тока от 1 юли.  Увеличението е за всички видове хляб. Поскъпването е станало без собствениците на магазини да бъдат предварително уведомени, твърди един от тях. Кадир Аптикадир: "В..

публикувано на 21.06.18 в 18:05

Четири години затвор за мъжа, който уби с колата си 16-годишно момче край Атия

Мъжът, който уби с колата си 16-годишно момче край бургаското село Атия, беше осъден на 4 години затвор. Присъдата е намаления с една трета, тъй като шофьорът призна вината си за тежкия инцидент от миналия ноември. Бащата на загиналото момче обаче ще обжалва.  С 35 км/ч с над разрешената скорост от 60 км/ч е карал Кирил Георгиев, когато помита..

публикувано на 21.06.18 в 18:00

Решение на втора инстанция по делото срещу бившия кмет на Видин се очаква в двумесечен срок

Решение на втора инстанция по делото срещу бившия кмет на Видин Румен Видов се очаква в двумесечен срок. Видов беше осъден от окръжния съд в Монтана на пет години лишаване от свобода за длъжностно присвояване.  Според обвинението Румен Видов, който беше кмет на Видин 2007-2011 година, е присвоил 224 000 лева чрез фиктивни договори за охрана. Привлечен е..

публикувано на 21.06.18 в 17:47