Eмисия новини
от 20.00 часа

Тереза Мей спечели победа в Камарата на общините по проектозакона за Брекзит

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей преодоля и последните препятствия в Камарата на общините по проектозакона за Брекзит, след като депутатите отхвърлиха и останалите поправки, внесени по-рано в Камарата на лордовете, включително за оставане в митническия съюз.

Тя обаче стигна до победата след големи отстъпки пред определени кръгове в нейната Консервативна партия и след въздържане от гласуване на мнозинството от лейбъристките депутати.

Тереза Мей все още има шанс да реализира плановете си за Брекзит, макар че авторитетът ѝ сериозно пострада след двата дни на дебати и гласуване в долната камара на парламента, отбелязват политическите наблюдатели.

Късно снощи депутатите подкрепиха позицията на правителството за напускане на митническия съюз като отхвърлиха поправката за оставане в него под някаква форма.

Убедителното гласуване срещу поправката стана, след като по искане на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин голяма част от неговите депутати се въздържаха от гласуване. 90 лейбъристи обаче не послушаха лидера си и гласуваха - 75 „за“ поправката и 15 „против“.

Министри от кабинета в сянка подадоха оставки в несъгласие с политиката на лидера. Това бе най-големият бунт в Лейбъристката партия срещу Джеръми Корбин.

Трима бунтовници от Консервативната партия също гласуваха „за“ поправката, но това далеч не бе достатъчно и тя бе отхвърлена с мнозинство от 201 гласа.

Още от