Млад майстор на гайди в Калофер вярва, че занаятът му има бъдеще

| обновено на 14.06.18 в 11:19
Наню Лазаров
Снимка: Иван Русланов

Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи гайдарския състав в града. Освен че свири на гайда, той се е научил и да изработва музикалния инструмент.

"Нямам готови гайди. Хората изчакват определено време, докато изработя гайдата. Това отнема най-малко седмица, ако работя всеки ден", разказа Наню Лазаров пред "Хоризонт".

Когато е на 10 години, той открива гайдата като свое призвание. Тогава баба му вади от семейните ракли части на гайда, останали в наследство от прадядо му. Преди няколко години започва и да създава гайди.

Пискун е най-малкият елемент на гайдата, който издава звука, гайдуницата пък издава различните тонове. Ручилото се състои от три части и също има пискун. Всяка гайда има и по три главини, свързващи кожата на гайдата към гайдуницата и ручилото. През духалото мехът се пълни с въздух - чрез клапа, която го пропуска само в едната посока. Гайдите се правят от ярешка кожа. Парчето се поставя на струга и се изтънява - така изглежда ежедневието в ателието на Наню Лазаров.

Интересът към гайдите не затихва. Наню Лазаров е категоричен, че пазар за гайдите има и един млад човек спокойно може да се издържа от труда си.

Още за света на традиционния инструмент чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности да разкаже за Иван Методиев, тя допълни: „Една нощ баща му сънува, че е облечен с мундир, на който..

публикувано на 09.12.18 в 10:53

В Зверино редят изложба на гоблени

Днес в Народно читалище "Факел-1926" в най-голямото мездренско село Зверино, ще подредят коледна изложба от гоблени и картини за втора поредна година. В навечерието на най-светлия християнски празник-Рождество Христово, сръчните балканджийки ще покажат на своите съселяни истинските произведения на изкуството, които са се родили от техните ръце. Изложбата..

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46

Макет на "Къщата с маймунката" попълни колекцията на музея "Колю Фичето" в Дряново

Музеят “Колю Фичето” в Дряново, един от най-посещаваните обекти в региона, прибави още един макет към колекцията, която представя емблематични строежи на възрожденеца "Къщата с маймунката" - един от символите на Велико Търново, е построена за богат търговец от уста Кольо Фичето през 1849-та година. Нейн макет допълва колекцията умалени модели на..

публикувано на 08.12.18 в 16:23

Фондация настоява за строеж на нова симфонична зала в центъра на София

Да се изгради нова симфонична зала в центъра на София с капацитет 2000 посетители, настояват от Фондация „Богария“. Председателят на фондацията Александър Димитров посочи, че работата на „Богария“ по проекта за залата е започнала преди две години, и за изпълнението му ще са необходими държавно финансиране и дарения. Димитров допълни: "Само..

публикувано на 08.12.18 в 16:18

САЩ върнаха на Турция липсващите парчета на древноримска мозайка

Липсващите парчета от древноримската мозайка „Циганското момиче“ мозайка бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати.  Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през..

публикувано на 08.12.18 в 14:57
Група

Магията на българския фолклор в благотворителен коледен концерт в Сейнт Питърсбърг, Флорида

Благотворителен коледен концерт организира тази вечер българската общност в американския щат Флорида. Концертът в Сейнт Питърсбърг ще представи магията на българския фолклор, а събраните средства ще бъдат дарени с благотворителна цел на организацията  "Роналд МакДоналд", която осигурява средства, подслон и храна на родители, чиито деца са настанени за..

публикувано на 08.12.18 в 11:23