Млад майстор на гайди в Калофер вярва, че занаятът му има бъдеще

| обновено на 14.06.18 в 11:19
Наню Лазаров
Снимка: Иван Русланов

Наню Лазаров е на 27 години от град Калофер. Ръководи гайдарския състав в града. Освен че свири на гайда, той се е научил и да изработва музикалния инструмент.

"Нямам готови гайди. Хората изчакват определено време, докато изработя гайдата. Това отнема най-малко седмица, ако работя всеки ден", разказа Наню Лазаров пред "Хоризонт".

Когато е на 10 години, той открива гайдата като свое призвание. Тогава баба му вади от семейните ракли части на гайда, останали в наследство от прадядо му. Преди няколко години започва и да създава гайди.

Пискун е най-малкият елемент на гайдата, който издава звука, гайдуницата пък издава различните тонове. Ручилото се състои от три части и също има пискун. Всяка гайда има и по три главини, свързващи кожата на гайдата към гайдуницата и ручилото. През духалото мехът се пълни с въздух - чрез клапа, която го пропуска само в едната посока. Гайдите се правят от ярешка кожа. Парчето се поставя на струга и се изтънява - така изглежда ежедневието в ателието на Наню Лазаров.

Интересът към гайдите не затихва. Наню Лазаров е категоричен, че пазар за гайдите има и един млад човек спокойно може да се издържа от труда си.

Още за света на традиционния инструмент чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Хамид Реза Азади: Културният диалог е начинът, по който трябва да вървим напред

В "Етъра“, който е единственият действащ на Балканите Етнографски музей на открито в град Габрово, много държави представиха занаятите си, дори такива, които на международната сцена са в конфликт или водят военни действия. Чрез занаятите България се превръща в място за обмяна на опит и притегателен център за различни култури и занаяти - например..

публикувано на 24.09.18 в 12:00

Тази вечер откриват Седмицата на китайската култура в България

От днес до 30 септември в София ще се проведе Седмицата на китайската култура, организирана от общината в Нинбо, Китай, и Столична община. Официалното откриване ще бъде тази вечер от 19 часа в сградата на Китайския културен център в София.      Днес бе открита и изложба „Просперитетът на пътя на коприната“. В предаването „Преди всички“ Джан Лили –..

публикувано на 24.09.18 в 11:43

Малко известна снимка на Левски припомни годините му като учител във Войнягово

Снимка, открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, предизвика много вълнения и коментари с предположението, че на нея е запаметен образът на Апостола на свободата. Откритието е направено от младежи от сдружението "Фабрика за идеи". Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е бил учител в село Войнягово. Там е създал..

публикувано на 24.09.18 в 11:02
Изложбата „Кутия с негативи” на Галина Йотова

Изкуство, памет, кръговрат

В Националната галерия/САМСИ до 14 октомври е открита изложбата „Кутия с негативи”. Тя представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художествени акции, изложби и фестивали от втората половина на 1980-те години до началото на 21 век.. И така е съхранила паметта за някои от първите стъпки на съвременното изкуство в България. В галерия..

публикувано на 24.09.18 в 09:10

През октомври ще се проведе Национално биенале на българската илюстрация

Сайтът "Българска илюстрация" и Столичната библиотека организират Национално биенале на българската илюстрация. Със събитието ще бъдат отбелязани 90-годишнината на Столичната библиотека и 50 години от първата национална изложба, заяви в предаването "Нощен Хоризонт" Милена Радева от сайта "Българска илюстрация“: "Столичната библиотека е може би едно от..

публикувано на 24.09.18 в 05:03

Обявиха финалистите за литературната награда "Ман Букър“

Трима писатели от Великобритания, двама от САЩ и един от Канада са финалистите за наградата "Ман Букър", съобщиха световните информационни агенции.  В краткият списък са два  първи романа - на британския поет Робърт Робъртсън и на британката Дейви Джонсън. Джонсън, която е на 27 години е най младият финалист в историята на наградите..

обновено на 23.09.18 в 13:21

С празнично шествие честват хайдушките празници „Капитан Петко войвода“ в Чепеларе

Членовете на сдружение „Родопски хайдути“ ще участват в кулминацията на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в Чепеларе. Председателят на Сдружението Манол Ружинов разясни съдържанието на празничното шествие.  “25-30 човека  някъде ще вземат участие в импровизираното шествие, като ще бъде изпълнена и едноименната песен,..

публикувано на 23.09.18 в 09:03