Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Трифонов: Общини, разчитащи само на субсидии, не могат да си позволят концесии

Снимка: БГНЕС

Концесиите у нас са раздробени, а концесионерите са предимно малки и средни предприятия без капацитет за сложни проекти. Държавата и общините не забелязват цели сектори, в които да развиват обществени услуги с частни пари. Това са част от заключенията в Националната стратегия за развитие на концесиите до 2027 г., публикувана за обществено обсъждане. Срокът му изтича в понеделник.

За последните пет години 726 концесии са носили на бюджета по 120 милиона лева годишно. Концесиите не са разпределени равномерно в различните региони като лидер е Бургас, а в Кърджалийско няма нито една.

В предаването „Преди всички“ Александър Трифонов, който е сертифициран консултант по управление, обясни, че тъй като концесионерът работи с печалба кредитният му ресурс винаги е по-скъп, отколкото ако този кредит бъде предоставен на държавата или държавно предприятие.

Печалбата на концесионерите никъде не е явна, уточни Трифонов:

„Тя е скритата печалба - дали ще бъдат 5, 10, 15, 50 % - това остава скрито за обществото. Това е голямата болка и естествена реакция на обществото срещу концесионерите“, каза той.

Според експерта, ако в националния регистър на концесиите бъдат показвани прединвестиционните проучвания и концесионни анализи, ще бъде ясно каква ще бъде нормата на възвращаемост на даден концесионер.

Печалбата трябва да бъде съизмерима, за да се постигне т.нар. социално приемлива цена, която се залага като основен фактор в предоставянето на концесиите, поясни Трифонов. Той обаче подчерта, че никъде в закона и наредбата няма критерии за тази социално приемлива цена, а в стратегията тя е само спомената. 

Александър Трифонов обърна внимание върху вратичка в Закона за концесиите с въвеждането на т.нар. несамофинансиращи се концесии, които разрешават публичният партньор да покрива 100% разходите на концесионера. Това експертът определи като грешка.

Регионалният дисбаланс е свързан с възможностите на общините, посочи Трифонов и добави: „Богатите общини могат да си позволят концесии. Общини, които разчитат само на субсидии, имат много малък шанс да реализират концесии“.

Сега във връзка със стратегията пред общините стои изискването на направят годишни планове, а няма експертен потенциал за това. „Пак ще има по-привилегировани общини от други“, заяви Трифонов.

Той наблегна върху отпадането на наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение при предоставянето на концесия и оставането само на административна отговорност - максимална глоба от 50 хиляди лева:

„Представете си една концесия за милиони - какво означава някой да вземе един рушвет от 50 хиляди лева, за да я пусне? Персоналната отговорност е само административна - така е заложено в закона. Естествено, прокуратурата би могла да се самосезира, но би могла. Ако в закона беше записано твърдо, че се носи и наказателна отговорност, тогава при нарушаване автоматично трябваше да се заведе и наказателно производство“, каза Трифонов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна