Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Тишева: България бележи напредък в прилагането на правата на жените

Геновева Тишева
Снимка: БГНЕС

В началото на следващата година България ще докладва Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените пълната картина за състоянието на правата на жените у нас. Това ще се случи по улеснена процедура. Страната ни ще отговаря на списък от въпроси, отговарящи на целия спектър от права на жените у нас. Това обясни в предаването "Преди всички" Геновева Тишева, която бе избрана за член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените. Тя ще изпълнява тази функция в мандата от януари 2019 до края на 2022 година. Тишева има богат опит в сферата на неправителствените организации. 

В България в тази област се наблюдават доста промени от 1998 година насам, отчита Геновева Тишева. По думите й с по-сериозното възприемане на препоръките за правата на жените България е добила авторитет:

"Имаме прогрес на база и на препоръките, на изпълнените препоръки на този комитет в годините, по-специално развитието на законодателството по равнопоставеност на жените и мъжете от 2016 година. Този формат, с който законът беше приет, все пак беше и резултат от настояване и препоръки на комитета."

По подобен начин стои и въпросът със законодателството в областта на насилието срещу жените, за което според Тишева "също има натиск за развитие" и това се случва на базата на препоръки на комитета от 2012 година. Относно подновяването на темата за Истанбулската конвенция с очакваното в края на юли непосредствено преди лятната ваканция на съдиите произнасяне на Конституционния съд Геновева Тишева каза:

"Лично аз считам, и ние - тези, които сме дали и становище, официално ни е поискано и сме дали като "Алианс за защита от насилие, основано на пола" - становище от 11 наши организации в страната, считаме, че няма проблем с конвенцията. Фактически проверката на КС следва да установи, че няма противоречие с конституцията." 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна