Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Екатерина Захариева отказаха среща с македонския президент

| обновено на 14.06.18 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Планираните срещи на президента на Република Македония Георге Иванова, който е на официално посещение в България, с премиера Бойко Борисов и с външния министър Екатерина Захариева са отказани, потвърдиха пред БНР източници от правителството.

Причината е нежеланието правителството да се намесва във вътрешните работи на съседната ни държава. Позицията била принципна, както и на международната общност. Била ясна и позицията на президента на Република Македония. Затова българското правителство не виждало смисъл да бъде използвано във вътрешно-политическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещото развитие на съседната ни държава е интеграцията в Европейския съюз и НАТО и тя не бивало да бъде поставяна под въпрос, гласи още позицията на правителството ни.

Снощи Иванов заяви, че няма да подпише договора с Гърция за името Република Северна Македония, защото той, по думите му, е "вреден, неприемлив и недостоен". От своя страна, министрите от кабинета на Зоран Заев призоваха македонския президент да се изолира сам от политическата сцена, вместо да се опитва да постави страната си в международна изолация. Правителството в Скопие ще разгледа споразумението за името на Македония днес.
Македонският президент Георге Иванова е на двудневно официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна