Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Вартоник: Децата трябва да се учат на финансова грамотност в училище

„Възрастните хора, които си изкарват хляба, правят бюджет и трябва да финансират разходите си, нямат уменията и знанията да го правят рационално – така че да е изгодно за самите тях и семействата им." Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Росица Вартоник, председател на фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Затова според нея децата трябва да се обучават от малки как да боравят с личните си финанси. "Детето учи, като гледа примера на родителите си и ние трябва да сме финансово грамотни, за да отгледаме финансово грамотно дете", обясни тя.

"Лятото е емоция, а емоциите трябва да се финансират. Управлението на финансите е свързано с поведението и изграждането на устойчиви навици. Това по-трудно става, когато сме на 30 или 40 години", подчерта Росица Вартоник. Обучението за управление на личните финанси трябва адаптирано и поднесено по интересен начин да започне още в ранните класове в училище, смята специалистът. Така според Вартоник в училищна среда децата ще получат еднакви знания по тази тема, защото не всяко дете научава това от родителите си. Фондацията има разработени помагала със забавни игри, насочени към възрастовата група от 6 до 12 години. 

В коментар по темата за процъфтяването на бизнеса с бързи кредити Росица Вартоник открои като проблем факта, че мнозинството от сънародниците ни не разполагат с авариен фонд за непредвидени ситуации. Само около 30% от хората имат заделени средства за спешни случаи.

"Ако нямаме авариен фонд, със сигурност ще попаднем в капана на теглене на скъпи кредити", предупреди специалистът.

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени