САЩ може да наложат мита на китайските стоки още този петък

Администрацията на Доналд Тръмп може да задълбочи глобалната си търговска офанзива, като е готова през следващата седмица да наложи митнически тарифи за десетки милиарди долари върху вноса на китайски стоки, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Решението за новите мита може да бъде факт още този петък - ход, който вероятно ще предизвика сериозни ответни мерки от страна на властите в Пекин, допълва финансовото издание.

Високопоставени търговски представители на Белия дом, включващи лица от Департамента по търговия, финансовото министерство и от офиса на Търговското представителство на САЩ, вече проведоха среща по въпроса още преди президентът Доналд Тръмп да вземе участие на срещата на върха на Г-7 в Канада от края на миналата седмица. Те се споразумяха, че САЩ трябва да пристъпят към налагането на мита върху китайските стоки, заявиха пред "Уолстрийт джърнъл" официални американски представители, участвали в тези разговори.

Все още обаче Доналд Тръмп не дал своето окончателно одобрение, като в крайна сметка той може да има втори поглед по въпроса за оказване на силен търговски натиск върху Китай с оглед на факта, че САЩ желаят сътрудничеството на Пекин в усилията му да накара Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Тръмп се върна във Вашингтон в сряда сутринта, след като се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Административен служител на Белия дом е споделил за "Уолстийт джърнъл", че Тръмп и неговият кръг от съветници са имали за цел да финализират в четвъртък плановете за налагане на мита на Китай. Трябва да се има предвид, че откакто Тръмп отправи за пръв път предупреждение за въвеждането на подобни тарифи, властите в Китай не направиха нищо, за да адресират опасенията на американския президента относно търговските практики на Пекин. Именно това е накарало Белият дом да стигне до този етап на възможно скорошно въвеждането на мита върху китайските стоки. През април американската администрация планира първоначално митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара годишно. Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" обаче, тази обща сума може да се промени, тъй като списъкът със стоки е бил усъвършенстван, като някои продукти са били извадени от него, а други са били добавени.

Белият дом определи петък като краен срок за списъка на китайски стоки, които ще бъдат обхванати от новия митнически режим.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан беше цитиран да казва, че постигнатият към момента прогрес в търговските преговори може да бъде загубен, ако САЩ пристъпят към въвеждане на митнически тарифи.

Той отбеляза, че властите в Пекин подкрепят тезата, че използването на диалог за разрешаване на търговския спор е правилният подход, но в същото време подчерта, че съществуващите търговски споразумения ще станат невалидни, ако САЩ въведат митнически тарифи за вноса на китайски стоки.Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18