Утре мюсюлманите отбелязват началото на празника Рамазан Байрам

Ведат Ахмед: За милостинята по време на Рамазана религията няма значение

Ведат Амхед
Снимка: Ани Петрова, БНР

В деня, наричан Арифе, завършва свещеният месец Рамазан, почитан от мюсюлманите. Утре религиозната общност отбелязва началото на празника Рамазан Байрам, който обозначава края на свещения месец. По време на Рамазана от изгрев до залез слънце вярващите мюсюлмани постят и не консумират храни и напитки, обяснява председателят на Висшия мюсюлмански съвет и заместник главен мюфтия Ведат Ахмед:

"Цял месец сме се борили със страстите, с прищевките на егото си, но същността на постите и на говеенето не е само в това човек да остане гладен и жаден, а да се предпазва от лоши думи, лоши постъпки."

Според Ведат Ахмед месецът на пост учи на търпение и в това се крие мъдростта на постите.

По традиция в навечерието на празника се дава милостиня, чиито размер се определя от Главното мюфтийство. Тази година всеки член от мюсюлманското семейство ще дари по 5 лева, а със събраните средства ще бъдат подпомогнати хората в нужда. "Това е задължение на всеки. Ако грубо изчислим 1 милион мюсюлмани в България, 80-90% от тях дават тази милостиня. Това допринася за социалния климат. Това са разпоредби на Свещения Коран - кой колкото има, от това да дава на нуждаещия се, независимо дали е мюсюлманин. Там се гледа дали се нуждае, не от каква религия е, от какъв етнос е", уточнява Ахмед. 

Благотворителните инициативи, осъществявани от мюсюлманите по време на свещения месец не се изчерпват със задължителната милостиня. "Стана традиция да се организират ифтари - благотворителни вечери. Това го виждаме в Софийската джамия, в Разградската, в Шуменската, в Кърджалийската. Там никой не пита каква религия изповядваш, кой си, какъв си. Всеки идва, хапва. Дали ще остане за молитва или няма да остане - никой не го задължава", казва още председателят на Висшия мюсюлмански съвет. 

Обичайно подготовката за Рамазан Байрам започва седмица по-рано – домакините почистват къщите си, планират се гозбите, както и гостите, които ще бъдат посрещнати, разказва Шевкие Чакър, редактор в Радио България: 

"Традицията повелява всяка баба, всяка свекърва в семейството, в дома - тя да наточи корите и да направи баклава. Тя е царицата на софрата. По селата се събират няколко комшийки. Знае се коя е майсторката на баклавата. Едната носи брашното, другите яйцата, третата - маслото, млякото. Правят общо за всички. Вечерта преди Байрама трябва да бъде сиропирана с много гъст захарен сироп."

В деня преди големия празник във всеки дом по традиция се приготвят специални мекици, които се раздават на съседи и приятели. Празненствата по случай Рамазан Байрам ще продължат три дни. Честванията започват рано сутринта с петъчна молитва в джамията, след която семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, допълва Ведат Ахмед:

"Малките целуват ръка на възрастните. Възрастните им подаряват дали пари, дали бонбони. Сяда се на софрата. Най-голяма радост от този празник изпитват децата. Те излизат и обикалят с едни торбички. В края на празника всяко дете вече има бонбони, на които се радва цяла година." 

Според Шевкие Чакър празникът е повод, който събира и сближава цялото семейство. Следващият голям мюсюлмански празник е Курбан Байрам, който тази година ще се празнува в средата на август. По традиция празникът се отбелязва 70 дни след Рамазан Байрам.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Хората с висше образование са сред най-рисковите водачи на пътя у нас

Хората с висше образование са сред най-рисковите водачи на пътя у нас, сочат резултатите от изследване представено днес. Над 90 процента от катастрофите са в резултат на човешки грешки сочат още изводите от доклада. Очаквайте подробности.

публикувано на 19.06.18 в 13:36

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

Окръжният съд във Видин оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени. Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите по делото.  И четиримата подсъдими са о правдани по всички повдигнати обвинения. Прокуратурата..

обновено на 19.06.18 в 13:16

Жените имат място в науката и дигиталните технологии, смятат представители на международни организации, експерти и активисти

Жените имат място в науката и дигиталните технологии. За това призоваха на форум в Брюксел представители на Българския дипломатически институт, Международния институт за младежко развитие Петри - София и Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Събитието с фокус върху равноправието между половете събра стотици..

публикувано на 19.06.18 в 13:12

Арх. Игнатов: Не може летен дъжд да води до такива трудности, щети и разходи

Подготовката на градовете в България за такива явления, като вчерашния обилен дъжд, не е на достатъчно ниво. Това каза в предаването „Преди всички“ арх. Борислав Игнатов - председател на УС на Камарата на архитектите в България. „Ние трябва да направим всичко необходимо, за да изготвим съответните нормативни изисквания, които да станат..

публикувано на 19.06.18 в 13:11

Иван Иванов: Канализационата мрежа не само в София, но и навсякъде в страната трябва да се подобри

Канализационата мрежа не само в София, но и навсякъде в страната трябва да се подобри и в бизнес плановете на ВиК дружествата има предвидени средства за това. Така председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов коментира проблемите, които предизвикаха запушените шахти в столицата след падналия проливен дъжд вчера. „В..

публикувано на 19.06.18 в 13:06

Кметът на Войнягово е задържан в ареста заради подкуп от 150 лева

В автомобила на задържания вчера кмет на карловското село Войнягово Тодор Танковски са открити 150 лева. Той поискал парите чрез посредник от мъж, разследван за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Стряма в района. Срещу парите кметът му обещал закрила, съобщиха от прокуратурата. Тодор Танковски е в ареста за 24 часа...

публикувано на 19.06.18 в 13:03

Над 1500 са подадените сигнали след вчерашната буря в София

Обстановката в София се нормализира след вчерашната буря. Екипи на пожарната и на аварийното звено към общината отводняваха подлези, метрото, улици и сгради. Над 1500 са подадените сигнали на горещите телефони, 900 от които за наводнени сгради. „Работи се цяла нощ по проблеми, които бяха създадени, вследствие ударния порой. При този..

публикувано на 19.06.18 в 12:49