Утре мюсюлманите отбелязват началото на празника Рамазан Байрам

Ведат Ахмед: За милостинята по време на Рамазана религията няма значение

Ведат Амхед
Снимка: Ани Петрова, БНР

В деня, наричан Арифе, завършва свещеният месец Рамазан, почитан от мюсюлманите. Утре религиозната общност отбелязва началото на празника Рамазан Байрам, който обозначава края на свещения месец. По време на Рамазана от изгрев до залез слънце вярващите мюсюлмани постят и не консумират храни и напитки, обяснява председателят на Висшия мюсюлмански съвет и заместник главен мюфтия Ведат Ахмед:

"Цял месец сме се борили със страстите, с прищевките на егото си, но същността на постите и на говеенето не е само в това човек да остане гладен и жаден, а да се предпазва от лоши думи, лоши постъпки."

Според Ведат Ахмед месецът на пост учи на търпение и в това се крие мъдростта на постите.

По традиция в навечерието на празника се дава милостиня, чиито размер се определя от Главното мюфтийство. Тази година всеки член от мюсюлманското семейство ще дари по 5 лева, а със събраните средства ще бъдат подпомогнати хората в нужда. "Това е задължение на всеки. Ако грубо изчислим 1 милион мюсюлмани в България, 80-90% от тях дават тази милостиня. Това допринася за социалния климат. Това са разпоредби на Свещения Коран - кой колкото има, от това да дава на нуждаещия се, независимо дали е мюсюлманин. Там се гледа дали се нуждае, не от каква религия е, от какъв етнос е", уточнява Ахмед. 

Благотворителните инициативи, осъществявани от мюсюлманите по време на свещения месец не се изчерпват със задължителната милостиня. "Стана традиция да се организират ифтари - благотворителни вечери. Това го виждаме в Софийската джамия, в Разградската, в Шуменската, в Кърджалийската. Там никой не пита каква религия изповядваш, кой си, какъв си. Всеки идва, хапва. Дали ще остане за молитва или няма да остане - никой не го задължава", казва още председателят на Висшия мюсюлмански съвет. 

Обичайно подготовката за Рамазан Байрам започва седмица по-рано – домакините почистват къщите си, планират се гозбите, както и гостите, които ще бъдат посрещнати, разказва Шевкие Чакър, редактор в Радио България: 

"Традицията повелява всяка баба, всяка свекърва в семейството, в дома - тя да наточи корите и да направи баклава. Тя е царицата на софрата. По селата се събират няколко комшийки. Знае се коя е майсторката на баклавата. Едната носи брашното, другите яйцата, третата - маслото, млякото. Правят общо за всички. Вечерта преди Байрама трябва да бъде сиропирана с много гъст захарен сироп."

В деня преди големия празник във всеки дом по традиция се приготвят специални мекици, които се раздават на съседи и приятели. Празненствата по случай Рамазан Байрам ще продължат три дни. Честванията започват рано сутринта с петъчна молитва в джамията, след която семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, допълва Ведат Ахмед:

"Малките целуват ръка на възрастните. Възрастните им подаряват дали пари, дали бонбони. Сяда се на софрата. Най-голяма радост от този празник изпитват децата. Те излизат и обикалят с едни торбички. В края на празника всяко дете вече има бонбони, на които се радва цяла година." 

Според Шевкие Чакър празникът е повод, който събира и сближава цялото семейство. Следващият голям мюсюлмански празник е Курбан Байрам, който тази година ще се празнува в средата на август. По традиция празникът се отбелязва 70 дни след Рамазан Байрам.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Рилски манастир

Стотици хора от цялата страна посетиха вчера Рилския манастир за празника на Светата обител

Стотици поклонници, миряни, групи от цялата страна посетиха вчера Рилския манастир за празника на Светата обител - деня на небесния покровител на българския народ Свети Иван Рилски.  Повече от два часа продължи в манастирския храм светата божествена литургия, отслужена от монаси и игумена на Рилската обител Адрианополоският епискот Евлогий, който много..

публикувано на 20.10.18 в 01:35

Трима души загинаха при взрив в руски завод за пиротехнически средства

Трима души са загинали при взрив в завод за пиротехнически средства в Русия, предаде ТАСС, като се позова на спасителните служби. Инцидентът е станал в руския град Гатчина, Ленинградска област. Предполага се, че сред жертвите е и гражданин на Беларус. Пострадали са седем души, двама от които са настанени в болница. Спасителните операции..

публикувано на 20.10.18 в 01:27

Рейн достигна най-ниското си ниво в историята

Водите на река Рейн достигнаха най-ниското си ниво в историята, предаде Франс прес. Причина за това е липсата на достатъчно валежи в Германия през последните месеци. В Кьолн беше измерено ниво от 77 см, с което беше подобрен досегашният рекорд от 81 см, регистриран през 2003 г. През следващата седмица се очакват валежи, но те няма да са достатъчни за..

публикувано на 19.10.18 в 22:16

Полицията проверява магазин за хранителни стоки в столичния квартал "Младост" 1

  Столични полицаи проверяват голям търговски обект за хранителни стоки в ж.к. "Младост" 1. Съмнителни предмети не са открити, но до края на работното време магазинът ще остане затворен, съобщиха от МВР. Към 18.40 часа в полицията е получен сигнал за злонамерено обаждане в магазина, осъществено от уличен апарат. Веднага полицаи от Седмо РПУ и соличната..

публикувано на 19.10.18 в 22:00

Възстановено е движението през метростанция "Васил Левски"

Възстановено е редовното движение на метрото през метростанция "Васил Левски", съобщи пресцентърът на Столичната община. Причината за спирането по-рано беше инцидент с мъж, който падна на релсите пред мотрисата. Той е бил откаран в болница "Пирогов" Полицията установява дали е опит за самоубийство или инцидент.

публикувано на 19.10.18 в 21:53

Автобуси ще превозват пътниците до пускане на метрото през станция "Стадион Васил Левски"

До възстановяване на движението на метрото през станция "Стадион Васил Левски" автобуси на столичния транспорт ще се движат по булевардите "Тодор Александров", "Александър Стамболийски", "Мария Луиза",  "Цар Освободител", "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Драган Цанков" до площада на Авиацията. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. В момента..

публикувано на 19.10.18 в 21:01
Деница Сачева

Деница Сачева: Има недостиг на специалисти за работа с деца със специфични

Все още в образователната система не достигат специалистите за децата със специфични образователни потребности. Това каза в Плевен заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която присъства на откриването на Център за деца с аутизъм за Северна България. Предвижда се откриването на нови 300 работни места, за да се отговори на потребностите...

публикувано на 19.10.18 в 20:55