Изненадващо забавяне на китайската бизнес активност

Бизнес активността в Китай отчете изненадващо слабо представяне през май. Индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните инвестиции нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро на страната. Това е сякаш сигнал, че втората по сила световна икономика започва да показва признаци на слабост след доста доброто начало на годината.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през май с 6,8% спрямо година по-рано при очаквания за запазване на априлското темпо на растеж от 7 на сто. От началото на годината обаче индустриалното производство се увеличи с 6,9% след повишение с 6,9% и през първите четири месеца на годината и прогноза за растеж с 6,6 на сто.

Продажбите на дребно също продължават да губят набраната по-рано през годината скорост, нараствайки през май с едва 8,5% (най-слабо повишение от юни 2003 година) след повишение с 9,4% месец по-рано и очаквания за растеж от 9,6 на сто. През първите пет месеца на 2018 година продажбите на дребно се повишиха с 9,5% след растеж с 9,7% през периода януари - април и прогноза за повишение с 9,7 на сто.

Доста по-слаб от очакваното растеж отбелязват и дълготрайните бизнес инвестиции, като от началото на годината до края на месец май те се увеличиха с едва 6,1% (спрямо първите пет месеца на 2017 година) при прогноза за повишение със 7,0% след растеж със 7,0% през първото четири тримесечие. Това представлява най-слабо нарастване на китайските дълготрайни инвестиции от февруари 1996 година насам.

Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,1% от 8,4% през периода от януари до април, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Растежът на инвестициите за инфраструктура, които бяха основен двигател за икономическия растеж през миналата година, се забави рязко през първите пет месеца на 2018-а до 9,4% от 12,4% през периода януари - април.

Днешните по-слаби данни започват да отразяват очакванията на финансовите пазари за забавяне на експанзията на втората по сила икономика в света през настоящата година след по-доброто представяне през 2017 година и през първото тримесечие на настоящата година.

Тези данни вероятно мотивираха и Китайската централна банка да не направи промени в краткосрочните лихвени ставки, изненадвайки по този начин редица анализатори и участници на финансовите пазари, които очакваха тя да последва снощното повишаване на основната лихва на Федералния резерв на САЩ.


Още от категорията
Преговорите в Буенос Айрес на американската и китайска делегации, водени от президентите Доналд Тръмп (вдясно) и Си Цзинпин (вляво).

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат..

обновено на 08.12.18 в 16:24

Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската..

обновено на 08.12.18 в 13:09

Експерти спорят ще поскъпне ли петролът след решението на Катар да напусне ОПЕК

„ОПЕК е мъртъв, да живее ОПЕК+“ - ако не си спомняте това заглавие на списание „Форбс“ от юни тази година, сега двудневната среща на петролния картел и неговите съюзници във Виена ни дава чудесен повод да си го припомним. Катар обяви, че напуска Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) няколко дни преди ключовото заседание, на..

публикувано на 08.12.18 в 11:26

Абхишек Кумар: Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел

Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел, независимо от мерките, договорени на заседанието на Организацията ОПЕК и съюзниците й. Това прогнозира пред "Хоризонт   Абхишек Кумар - старши анализатор в Interfax Global Energy. По думите му - каквито и мерки да вземат производителите за задържането на по-висока цена, търсенето ще я..

публикувано на 08.12.18 в 09:23
Руският енергиен министър, петролният министър на ОАЕ и председателят на ОПЕК на срещата ОПЕК +

Ръст на петролните цени с 5%, след като ОПЕК и Русия се договориха да намалят добивите с 1,2 млн. барела на ден

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, успяха да се споразумеят за намаляване на добивите на черното злато с 1,2 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. Спорният въпрос по време на продължилите близо пет часа преговори беше дали Иран трябва да бъде изключен от споразумението, както..

публикувано на 07.12.18 в 16:45

Забавяне на растежа на заетостта в САЩ, но при силен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Растежът на заетостта в САЩ се забави през ноември по-силно от очакваното, но нивото на безработица стабилизира в 49-годишното септемврийското дъно, а заплатите се повишиха за втори пореден месец с най-силно темпо от близо десет години насам, което е поредно доказателство, че пазарът на труда във водещата световна икономика остава доста силен...

публикувано на 07.12.18 в 16:14

Еврокомисарят за единния цифров пазар също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип заяви в петък, че Европа има причини да се "притеснява" за Huawei и за други китайски технологични компании с оглед на предполагаемата заплаха за сигурността, идваща от техните бизнес практики. Ансип каза пред репортери по време на пресконференция в Брюксел, че китайските..

публикувано на 07.12.18 в 15:32