Изненадващо забавяне на китайската бизнес активност

Бизнес активността в Китай отчете изненадващо слабо представяне през май. Индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните инвестиции нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро на страната. Това е сякаш сигнал, че втората по сила световна икономика започва да показва признаци на слабост след доста доброто начало на годината.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през май с 6,8% спрямо година по-рано при очаквания за запазване на априлското темпо на растеж от 7 на сто. От началото на годината обаче индустриалното производство се увеличи с 6,9% след повишение с 6,9% и през първите четири месеца на годината и прогноза за растеж с 6,6 на сто.

Продажбите на дребно също продължават да губят набраната по-рано през годината скорост, нараствайки през май с едва 8,5% (най-слабо повишение от юни 2003 година) след повишение с 9,4% месец по-рано и очаквания за растеж от 9,6 на сто. През първите пет месеца на 2018 година продажбите на дребно се повишиха с 9,5% след растеж с 9,7% през периода януари - април и прогноза за повишение с 9,7 на сто.

Доста по-слаб от очакваното растеж отбелязват и дълготрайните бизнес инвестиции, като от началото на годината до края на месец май те се увеличиха с едва 6,1% (спрямо първите пет месеца на 2017 година) при прогноза за повишение със 7,0% след растеж със 7,0% през първото четири тримесечие. Това представлява най-слабо нарастване на китайските дълготрайни инвестиции от февруари 1996 година насам.

Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,1% от 8,4% през периода от януари до април, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Растежът на инвестициите за инфраструктура, които бяха основен двигател за икономическия растеж през миналата година, се забави рязко през първите пет месеца на 2018-а до 9,4% от 12,4% през периода януари - април.

Днешните по-слаби данни започват да отразяват очакванията на финансовите пазари за забавяне на експанзията на втората по сила икономика в света през настоящата година след по-доброто представяне през 2017 година и през първото тримесечие на настоящата година.

Тези данни вероятно мотивираха и Китайската централна банка да не направи промени в краткосрочните лихвени ставки, изненадвайки по този начин редица анализатори и участници на финансовите пазари, които очакваха тя да последва снощното повишаване на основната лихва на Федералния резерв на САЩ.


Още от категорията
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики да..

публикувано на 22.09.18 в 08:43