Изненадващо забавяне на китайската бизнес активност

Бизнес активността в Китай отчете изненадващо слабо представяне през май. Индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните инвестиции нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро на страната. Това е сякаш сигнал, че втората по сила световна икономика започва да показва признаци на слабост след доста доброто начало на годината.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през май с 6,8% спрямо година по-рано при очаквания за запазване на априлското темпо на растеж от 7 на сто. От началото на годината обаче индустриалното производство се увеличи с 6,9% след повишение с 6,9% и през първите четири месеца на годината и прогноза за растеж с 6,6 на сто.

Продажбите на дребно също продължават да губят набраната по-рано през годината скорост, нараствайки през май с едва 8,5% (най-слабо повишение от юни 2003 година) след повишение с 9,4% месец по-рано и очаквания за растеж от 9,6 на сто. През първите пет месеца на 2018 година продажбите на дребно се повишиха с 9,5% след растеж с 9,7% през периода януари - април и прогноза за повишение с 9,7 на сто.

Доста по-слаб от очакваното растеж отбелязват и дълготрайните бизнес инвестиции, като от началото на годината до края на месец май те се увеличиха с едва 6,1% (спрямо първите пет месеца на 2017 година) при прогноза за повишение със 7,0% след растеж със 7,0% през първото четири тримесечие. Това представлява най-слабо нарастване на китайските дълготрайни инвестиции от февруари 1996 година насам.

Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,1% от 8,4% през периода от януари до април, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Растежът на инвестициите за инфраструктура, които бяха основен двигател за икономическия растеж през миналата година, се забави рязко през първите пет месеца на 2018-а до 9,4% от 12,4% през периода януари - април.

Днешните по-слаби данни започват да отразяват очакванията на финансовите пазари за забавяне на експанзията на втората по сила икономика в света през настоящата година след по-доброто представяне през 2017 година и през първото тримесечие на настоящата година.

Тези данни вероятно мотивираха и Китайската централна банка да не направи промени в краткосрочните лихвени ставки, изненадвайки по този начин редица анализатори и участници на финансовите пазари, които очакваха тя да последва снощното повишаване на основната лихва на Федералния резерв на САЩ.


Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18