Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на китайската бизнес активност

Бизнес активността в Китай отчете изненадващо слабо представяне през май. Индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните инвестиции нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро на страната. Това е сякаш сигнал, че втората по сила световна икономика започва да показва признаци на слабост след доста доброто начало на годината.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през май с 6,8% спрямо година по-рано при очаквания за запазване на априлското темпо на растеж от 7 на сто. От началото на годината обаче индустриалното производство се увеличи с 6,9% след повишение с 6,9% и през първите четири месеца на годината и прогноза за растеж с 6,6 на сто.

Продажбите на дребно също продължават да губят набраната по-рано през годината скорост, нараствайки през май с едва 8,5% (най-слабо повишение от юни 2003 година) след повишение с 9,4% месец по-рано и очаквания за растеж от 9,6 на сто. През първите пет месеца на 2018 година продажбите на дребно се повишиха с 9,5% след растеж с 9,7% през периода януари - април и прогноза за повишение с 9,7 на сто.

Доста по-слаб от очакваното растеж отбелязват и дълготрайните бизнес инвестиции, като от началото на годината до края на месец май те се увеличиха с едва 6,1% (спрямо първите пет месеца на 2017 година) при прогноза за повишение със 7,0% след растеж със 7,0% през първото четири тримесечие. Това представлява най-слабо нарастване на китайските дълготрайни инвестиции от февруари 1996 година насам.

Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,1% от 8,4% през периода от януари до април, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. Растежът на инвестициите за инфраструктура, които бяха основен двигател за икономическия растеж през миналата година, се забави рязко през първите пет месеца на 2018-а до 9,4% от 12,4% през периода януари - април.

Днешните по-слаби данни започват да отразяват очакванията на финансовите пазари за забавяне на експанзията на втората по сила икономика в света през настоящата година след по-доброто представяне през 2017 година и през първото тримесечие на настоящата година.

Тези данни вероятно мотивираха и Китайската централна банка да не направи промени в краткосрочните лихвени ставки, изненадвайки по този начин редица анализатори и участници на финансовите пазари, които очакваха тя да последва снощното повишаване на основната лихва на Федералния резерв на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени