Сватбата на принц Хари и слънчевото време повишиха силно британските продажби на дребно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май продажбите на дребно във Великобритания нараснаха силно за втори пореден месец, тъй като сватбата между принц Хари и Меган Маркъл, необичайно слънчевото време и предстоящото световно футболно първенство допринесоха за здраво увеличение на търговията на дребно, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през май с 1,3% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за доста по-умерено повишение с 0,5% и след като през април търговията на дребно на Острова се разшири с цели 1,8 на сто (възходяща ревизия от повишение с 1,6%).

Продажбите на дребно на годишна база пък нараснаха с цели 3,9% след повишение с едва 1,4% през април и прогноза за по-скромно увеличение с 2,4 на сто, отбелязвайки най-солиден растеж от април 2017-а година насам.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова нараснаха с 1,3% на месечна и с 4,4% на годишна база (най-силен ръст от декември 2016-а година).

Британският статистически институт отбеляза, че кралската сватба е допринесла за нарастване на продажбите в хранителни магазини и във веригите магазини, предлагащи стоки за домакинствата. Продажбите в супермаркетите се увеличиха с 1,1% на месечна база, докато продажбите на дрехи и обувни принадлежности скочиха с 1,7%, тъй като голяма част от Обединеното кралство се радваше през май и на необичайно топло и слънчево време. Онлайн продажбите по интернет пък скочиха в рамките на месец с 4,5%, като техния дял достигна рекордните 18% от общия обем продажби в страната.

В рамките на трите месеца до края на май продажбите на дребно нараснаха с цели 0,9% спрямо периода февруари - април, когато те се повишиха с едва 0,2% в резултат на негативния ефект по-рано през годината на серията снежни бури и необичайно ниски за Острова температури.

Днешните доста силни данни предполагат, че британската икономика започва да се възстановява от рязкото забавяне на нейната експанзия от началото на годината. Това от своя страна може да подсили очакванията на финансовите пазари за скорошно повишение н основната лихва на Английската централна банка (най-вероятно на заседанието ѝ през август?).

Британската лира реагира позитивно на днешните данни, поскъпвайки с 0,4% към 7-дневен връх от 1,3446 щатски долара. В същото време еврото се понижи за кратко към часово дъно за деня от 0,8792 паунда, преди обаче да отскочи обратно над 0,8800 нивото, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на края на заседанието на ЕЦБ (от 14:45ч. наше време) и важната пресконференция на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч.).

Инвеститорите на лондонската фондова борса обаче реагират негативно на поскъпващата британски лира. Индексът FTSE100 се понижава с 0,5%, тъй като основната част от печалбите на мултинационалните компании, влизащи в индекса, идва от чужбина.


Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18