Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивана Шоят-Кучи за книгата си "Унтерщат":

Иска се смелост да се върнеш към това, от което си избягал

Най-награждаваният хърватски роман е преведен на български

Фрагмент от корицата на изданието

Най-награждаваният и успешен хърватски роман "Унтерщат" излиза в превод на български език. Авторката му Ивана Шоят-Кучи е у нас, за да представи творбата си в София и Пловдив. Унтерщат е част от град Осиек. На немски означава Долен град. "Унтерщат" е история за свободата на избора, за любовта, войната, премълчаните истини, завръщането.
"Много хора премълчават най-лошите неща, които са им се случили и с това премълчаване се създават демони. Болката се преодолява само с говоренето за нея", вярва Ивана Шоят. В предаването "Хоризонт до обед" тя сподели, че е решила да разкаже историята на немците в Хърватия след Втората световна война, която е научила случайно. Женските образи в нея са от ключово значение:
"Жената носи традицията. Тя носи всичко. Мъжете могат да отидат на война и да не се върнат, но жената пренася традициите. Мъжът може да се пропие, да полудее, да излезе извън релсите, но ако жената стои стабилно, тя носи цялата отговорност за семейството. Пропадат семействата, в които жените полудяват."
Иска се смелост да се върнеш към това, от което си избягал, от което си се страхувал, каза още хърватската писателка по повод съдбата на една от героините в романа:
"Всички в живота си сме били наранявани, но ако искаме да останем нормални до края, трябва да излекуваме тези рани, за да не страдаме повече."
Ивана Шоят е убедена, че писането може да лекува.
"Унтерщат" е носител на най-големите литературни награди в Хърватия, а Ивана Шоят-Кучи - сред най-влиятелните съвременни хърватски авторки. Родена е през 1971 година в Осиек, където изучава математика и физика в Педагогическия факултет. Осем години е живяла в Белгия, където се дипломира със специалност "Френски език". Автор е на три романа, три сборника с разкази и четири поетични книги.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!