Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на магистри-фотографи от НХА в Червената къща

БНР Новини
Снимка: redhouse-sofia.org

В рамките на Месец на фотографията в Червената къща беше открита изложбата на магистърската програма „Фотография“ на Националната художествена академия, озаглавена „Фотографският оригинал и художествените практики“, която може да бъде разгледана до 30 юни.
Куратор на проекта е д-р Лиляна Караджова, която също участва в експозицията със свои работи. Останалите участници са Антоанета Панова, Ванеса Лу, Гергана Мудова, Димитър Владимиров, Иван Богданов, Иван Илиев и Михаела Михайлова.

Изложбата изследва различни фотографски техники като цианотипия, гума бихромат, мокър колодий и др. Студентите експериментират с тях, обогатявайки работата и опита си и може би откривайки нещо ново и в себе си. За проекта Лиляна Караджова пише: „Авторите от Национална художествена академия представят нестандартен подход към благородните и алтернативни процеси. Художествената интерпретация отнема от прозрачността на фотографския образ, но и напомня, че всяка техника на копиране, всеки класически или съвременен печат, неизбежно създава повърхност. Под всяка повърхност се откриват специфики, присъстващи с различна достъпност, отвореност и интензивност. Авторите експериментират с техники, с които навлизат във фотографския оригинал и освобождават своето усещане за „плътта“ на повърхността. Тези намеси в снимката могат да откриват или скриват точки на фотографска наситеност, да изразяват чувствителност към особеностите на прозрачността или да търсят изказ в пукнатини във фотографското. Според философа Кендъл Уолтън, вместо да работим с общи определения, може да изследваме степени и аспекти на прозрачност и реалистичност. Ако продължим в тази посока прозорецът се отваря в метафорите за решетката, ключалката и тунела.“

Концепции от изложбата ще бъдат разгледани в публична лекция на д-р Лиляна Караджова на тема „Фотографията между прозореца и тунела: от онтологически модели на обекта към психологически теории за възприятието“ на 18 юни 2018 г. от 18.30 часа в зала Пеша Николова, Център за култура и дебат „Червената къща“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени