Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резки колебания на еврото след края на заседанието на ЕЦБ

Еврото поскъпна за кратко след края на заседанието на ЕЦБ, преди обаче да се окаже под силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути.

Първоначално единната европейска валута намери подкрепа от доста по-детайлния от очакваното план на ЕЦБ за намаляване на ежемесечния размер на покупките на еврооблигации и от нейното желание да приключи програмата за "количествени улеснения" в края на настоящата година. Последваха обаче доста агресивни продажби на евро, тъй като инвеститорите сякаш бяха разочаровани от ангажимента на ЕЦБ да запаси текущите рекордни ниски лихвени ставки поне до края на лятото на 2019-а година. Това де факто изключва вероятността за първо повишение на лихвите в еврозоната през второто тримесечие на следващата година.

Друга вероятна причина за последвалото рязко понижение на еврото е пазарната максима "купува (евро) при слухове (за затягане на паричната и лихвена политика на ЕЦБ), продава (евро) при факти".

Непосредствено след края на заседанието на ЕЦБ, еврото поскъпна до 4-седмичен връх от 1,1850 долара, преди обаче да се понижи драматично до ново 8-дневно дъно около 1,1717 долара в очакване на пресконференцията на шефа на банката Марио Драги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна