Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемоарен роман на Зденек Сверак на български

Снимка„Бос по стърнището“ е издаден през 2013 година, а миналата Ян Сверак – син на Зденек Сверак, режисира филм по книгата.
Историята разказва за малко момче, което напуска Прага и заминава със семейството си в провинцията, в родното място на баща си по време на Протектората. Пестеливо и с иронична усмивка авторът разказва за това не съвсем весело време на Втората световна война.
Събитията, атмосферата, всичко в книгата е предадено с майсторско перо, като книгата е по-скоро за възрастни, отколкото за деца.
За съжаление оформлението е несъответно на съдържанието на романа, който в оригиналния си вид е с рисунки на автора и с твърди корици с обложка.
Зденек Сверак е знакова фигура в Чехия. Заедно с Ладислав Смолак той е ездин от „бащите“ на театъра на Яра Цимерман. Пише сценарии от началото на 90-те, които синът му режисира и така се раждат филмите „Начално училище“, „Коля“, който печели „Златен глабус“ и „Оскар“, „Тъмносин цвят“, „Пункт за амбалаж“, „Бос по стърнището“. Сверак е носител три пъти на литературната награда „Магнезия литера“, както и други многобройни награди за филми и обществена дейност.
Премиерата е довечера (14 юни) от 18 часа в Чешкия център в София.