Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фани Мартинова:

Алтруизмът трябва да е водещ при кръводаряване

Рокерите с желание даряват кръв, отбелязва директорът на НЦТХ

| обновено на 14.06.18 в 16:23
Снимка: Архив
Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя.
На този ден световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.

В София на специална церемония с почетен плакет бяха удостоени 10 дългогодишни доброволни дарители, чиято кръв е спасила живота на много хора. Събитието се състоя по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология, която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-годишнината от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.

Липсата на кръв за нуждаещите се в България е осезаема.
Около 80% от хората даряват кръв само, ако техен близък има нужда от нея. Недостигът на кръв е и основната причина за разрастването на черния пазар за кръв в страната - хора, които предлагат банки с кръв на болните срещу заплащане. Проблемът може да бъде решен, поне частично, ако има повече хора, които даряват безвъзмездно.

Повече по темата чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с проф. Фани Мартинова - директор на Национален център по трансфузионна хематология.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна