Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величествена премиера на „Сънят на Пилат” на Стефан Димитров в Античния театър

БНР Новини
Снимка: Магдалена Гигова

Патрициански пир за душата сред естествения декор на Античния театър в Пловдив преживяха присъствалите на концерта „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров.
Древните руини импонираха на вечната история за любовта, вдъхновена от романа на Булгаков „Майсторът и Маргарита”. Сред публиката имаше хора дошли специално от Варна и Стара Загора да чуят произведението. Те признаха, че специално за случая са препрочели романа – за да почувстват по-плътно музиката.

За жалост, диригентът титуляр Любка Биаджони беше възпрепятствана заради тежък здравословен проблем в семейството. Стефан Димитров и оркестър „София Симфоникс“, обаче решиха, че не могат да лишат пловдивската публика от музикалния празник. Спасението дойде в лицето на Георги Еленков, диригент на хора, който отлично познава произведението и е присъствал на всички репетиции. Мобилизацията от извънредната ситуация, желанието да представят „Сънят на Пилат” във възможно най-добра светлина, вдъхнови музикантите да извадят най-доброто от себе си. Стефан Димитров призна на финала, че е изключително доволен от различното темпо, продиктувано от атмосферата на Античния театър.

В началото той не пропусна да благодари на фондация „Ценности” на Антонина Стоянова, която защити проекта за спектакъла пред Националния фонд „Култура” и се нагърби с цялата организация по реализацията му. Той отдаде дължимото на спомощестувателите.
Самата Антонина Стоянова бе на първия ред в амфитеатъра в компанията на Богдана Карадочева, Алекс Алексиев, д-р Мария Арсениева и арх. Стефан Добрев.
Любопитното е, че самият Пилат Понтийски изслуша част от „Сънят на Пилат” онлайн. Изпълнителят на ролята на римския съдник във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови” – Христо Шопов бе сред потребителите на Фейсбук, които изгледаха откъси от живото предаване от Античния театър.

Небето също се включи в спектакъла като с няколко гръмотевици придаде допълнителен драматизъм на „Сънят на Пилат”, без да пророни и капка дъжд.
Концертът беше безплатен, тъй като е в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна