Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши инфлационните си очаквания, но намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през 2018 година

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка повиши своите инфлационни очаквания за тази и за следващата година, но в същото време понижи прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната през 2018-а година, заяви президентът на банката Марио Драги по времена редовната пресконференция, последвала днешното заседание на ЕЦБ.

Според осъвременените прогнози на ЕЦБ, инфлация в еврозоната се очаква да нарасне през настоящата и през следващата година с 1,7% при предишна оценка на централната банка за доста по-ниска инфлация от 1,4 на сто. Банката продължава да залага на стабилизация на инфлация на ниво от 1,7% през 2020-а година (без промяна спрямо предишната прогноза). Трябва да се има предвид, че макар и завишени, инфлационните прогнози остават под средносрочното целевото инфлационно ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Тъй като цените на петрола нараснаха с повече от 60% спрямо миналата година, а еврото отстъпи от неговите неотдавнашни върхове спрямо долара, импортната инфлация в еврозоната започна да набира скорост, което започна да се отразява, макар и бавно, на потребителските цени и това в крайна сметка би трябвало да доведе до по-силно от досега очакваното повишение на инфлацията в региона на единната валута.

В същото време обаче притесненията около провежданата от САЩ протекционистка политика, по-слабото представяне на европейската икономика в началото на годината и опасенията около бъдещата политика, провеждана от новото италианско правителство, принудиха ЕЦБ да намали своите прогнозите си за растежа на БВП на еврозоната през настоящата година. ЕЦБ вече очаква нарастване на БВП в региона на единната валута с 2,1% през 2018-а (под предходна прогноза за експанзия от 2,4%), но продължава да очаква икономически растеж от 1,9% през 2019-а и от 1,7% през 2020-а година.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги отказа да даде повече подробности относно графика на постепенна отмяна на програмата за покупки на еврооблигации и времето за първо повишение на лихвените ставки. "На днешното заседание не сме обсъждали кога да повишим лихвите", посочи той.

Според него икономиката на еврозоната е достатъчно силна, за да преодолее нарастващите рискове.

"Днешните решения на ЕЦБ бяха взети при наличието на силна икономика, но и при нарастваща несигурност", допълни той, очертавайки политически пейзаж, характеризиращ се с повишаване на търговското напрежение между САЩ, Европа и Китай.

Шефът на централната банка потвърди, че планираното за края на годината приключване на програмата за покупки на еврооблигации ще зависи от "постъпващите икономически данни" и че ЕЦБ очаква лихвените ставки да останат в текущите рекордни ниски нива "толкова време, колкото е необходимо", за да остане в сила тенденцията на устойчиво повишение на инфлацията към средносрочното целево ниво от малко под 2 на сто. Драги отново отбеляза, че Управителният съвет "остава в готовност" да коригира инструментите на паричната политика, ако това е необходимо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна