Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Омразата наранява“: документ за бежанците в Европа

БНР Новини
9
Снимка: Чинзия Д‘Амбрози

Италианската фотографка Чинзия Д‘Амбрози работи близо три години върху документалния си проект „Омразата наранява“ (Hate Hurts). Крайният резултат е изложба, разобличаваща насилието върху бежанците и търсещите убежище при многобройните им опити да прекосят някоя от европейските граници. Проектът проследява хронологията на личната цена на това насилие из цяла Европа от 2015 година насам.
Авторката използва методите на разследване и кара зрителите да предприемат едно визуално пътешествие на размисъл за растящото системно насилие над бежанския поток. Фотографиите и придружаващите ги текстове анализират как правителствата се възползват от притесненията на хората свързани със сигурността, икономическите страхове и културното заличаване, за да получат подкрепа за завоя към национализъм, за водене на военни действия, за затягането на граничния контрол и посегателствата върху гражданските свободи.
Изложбата „Омразата наранява“ е част от Месеца на фотографията и може да бъде разгледана до 29 юни в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.
Чинзия Д’Амбрози е разказвач на истории и застъпник за онези, които са потискани и маргинализирани. Има магистърска степен по фотожурналистика и документална фотография от Лондонския колеж по комуникации. Автор е на редица изложба и проекти. Поредицата ѝ „Омразата ранява“ (Hate Hurts) е носител на наградата на Галерията на фотографите в Лондон за 2017 година.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна