Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката опозиция с вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата опозиционна сила в гръцкия парламент - консерваторите от "Нова Демокрация" атакуват споразумението за името на Македония с вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас.

Съществува риск правителството да не получи мнозинство и Гърция да се изправи пред извънредни парламентарни избори.

Консерваторите изненадаха с вот на недоверие след силната критика вчера срещу споразумението със Скопие. Лидерът на "Нова Демокрация" - Мицотакис поиска пълния текст на споразумението да се обсъди в пленарна зала. Според опозицията, правителството на Ципрас няма пълномощия от парламента, за да подпише споразумението със Скопие.

Дебатите започват тази вечер и се очаква силно напрежение между управляващи и опозиция по въпроса за Северна Македония. Предложението за вот на недоверие, съгласно законодателството се обсъжда до три дни преди гласуване. В рамките на времето исканият вот затруднява заплануваното подписване в Преспа тази събота. Ако вотът позволи би могло срещата Ципрас -Заев да се проведе  в неделя.

В искането за вот на недоверие се подчертана, че консерваторите с този акт искат гръцкият народ да види позицията на всички партии по въпроса. В най-трудна политическа ситуация е малката партия на националистите "Независими гърци", които са в коалиция  със Сириза. Ако не подкрепят вота срещу правителството, и запазят позиция ,че няма да гласуват име с думата "Македония", Гърция поема  към извънредни парламентарни избори. В случай, че подкрепят правителството, това е политическо самоубийство за националистите, коментират гръцките медии.

Вотът е ключов не само за споразумението със Скопие, но и за политическата стабилност в Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!