Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Заболяването на проф. Плочев не е истинската причина той да бъде сменен

Снимка: БГНЕС

Още през януари беше ясно, че Плочев ще бъде сменен. Оставката му поиска министъра, а той беше подкрепен и от премиера, коментира за предаването „Нещо повече по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

„Не разбрахме защо беше сменен предишния управител на НЗОК с проф. Плочев, не разбираме и сега защо се сменя професор Плочев. Нали всички сме наясно, че заболяването не е истинската причина да бъде сменен. Когато не знаеш защо се сменя един човек, поставяш в риск и институцията, която управлява и цялото общество, защото рискуваш същите грешки да бъдат повторени. Затова е важно да се каже защо се сменя един човек“, каза той.

Кацаров е на мнение, че цялото управление на НЗОК е сгрешено – Надзорния съвет, „който никой не избира“ е натоварен с огромни правомощия, а управителя ѝ, избран от НС, е на практика с орязани правомощия.

„Поводът е подходящ да бъде обсъден и въпросът дали трябва да продължаваме да имаме само една Национална здравноосигурителна каса“, смята той.

Кацаров коментира и твърденията за лимити в лъчелечението:

„Не знам дали остана нещо вече да не е лимитирано. Според мен трябва да смени името от Здравноосигурителна, на Здравнолимитираща каса, защото не остана нещо да не е лимитирано. Това е най-примитивният начин да се управлява здравна система - чрез налагане на ограничения. Парите трябва да следват пациента и търсенето и предлагането да се срещат. Това е съвременния начин“.

НЗОК е длъжна да приеме Здравната карта. Според Кацаров обаче тя е „концептуално сгрешена“ и „трябва да се отмени, а не да се поправи“.

„Планирането в Здравната карта има една посока - на ограничаване и лимитиране,  орязване на легла и лечебни заведения. В нея няма да видите инструмент как да се увеличи броят на лечебните заведения. Например в Смолянска област е известно, че не достигат общопрактикуващи лекари и Здравната карта не дава инструмент как да се увеличи. Реално, тя се използва за инструмент за намаляване на плащанията на болниците. Това е същността ѝ“, каза той.

В ЦЗПЗ са получавани сигнали за нередности в дейността на „Медицински одит“. Такива са подавани и в Министерството на здравеопазването, допълни Кацаров. От Центъра са попитали ведомството дали се извършва проверка на случая от миналата година за прикриване на смъртен случай, но отговорът е бил, че при проверката на Инспектората не са установени нередности.

„Качество на здравеопазването не може да се постигне с лимити и заплахи, а само на основата на честна конкуренция“, обобщи Кацаров ситуацията в здравеопазването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени