Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум

БСП напусна пленарна зала заради несъгласие с дневния ред на парламента

| обновено на 15.06.18 в 12:42
Снимка: БГНЕС


Заседанието започна със скандал. От БСП се възмутиха, че мнозинството прие нови три точки в дневният ред и така измести планираната като точка първа - разглеждане на промени в ГПК, внесени от левицата. 

Според социалистите, една от точките - обсъждане на предсрочното освобождаване на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, е твърде сериозна и те нямат възможност да се подготвят за задълбочен дебат. 

В знак на протест депутатите от БСП първоначално напуснаха пленарна зала, но после се върнаха и поискаха проверка на кворума, тъй като тя  не беше  дадена веднага последва спор между Цвета Караянчева и депутата Валери Жаблянов, в който се намеси и съпиртиецът му Георги Свиленски.

След втората проверка стана ясно, че в зала има само 104 народни представители при небоходими за кворум 121. 

Председателят на парламентарната група на ОП Волен Сидеров предложи въпреки това, парламентарният контрол да продължи, както и поиска наказание за БСП депутатите.
"Тези саботьори, които трябваше да изгоните от залата, трябва да бъдат отстранени поне за едно заседание от следващата парламентарна седмица". 
"Днес видяхме Жаблянов, който безчинстваше, качваше се и слизаше на трибуната, когато си иска, без да му се дава думата и Свиленски - другият представител на БСП... Въобще тази агресия, тази бруталност на депутатите от БСП остава един снизходителен поглед и аз ще направя едно специално изложение пред председателя Караянчева за поведението на  квесторите", добави Сидеров който, както и управляващата коалиция в лицето на ГЕРБ и Обединени патриоти, остро осъди поведението на БСП след провала на заседанието на Народното събрание

От БСП посочиха, че случващото се в Народното събрание е за да се неглежира отстраняването на управителя на Здравната каса Камен Плочев. Депутатът Жельо Бойчев заяви, че социалистите не са злоупотребявали и не са нарушавали парламентарния правилник: 
"Въпросите, които висят със страшна сила са: кога ГЕРБ се разбра и се усети, че е загрижено за проблемите на хората; защо тези законопроекти, за които тук се плачеше преди малко, че не са приети, днес да бъдат обсъждани в пленарна зала - не бяха предложени при приемането на програмата за работа на народното събрание, която, припомням, се гласува в сряда сутрин".

В крайна сметка заседанието беше прекратено. По-рано то започна със скандал, тъй като депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест,  след като мнозинството включи като точка в дневния ред обсъждане на предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев.

Опозицията се обяви против. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев обясни, че „за да се изработи един добър закон, трябва да има дебат, трябва политическите сили да бъдат подготвени“. 
„Считам, че всички искаме да има такъв конструктивен дебат, но когато със силата на мнозинството се прокарват промени, мисля, че от това не печели никой“, добави той.

„Ако вие продължите със сила да налагате този дневен ред, то тогава, ви уверявам , че ние сме готови да напуснем залата и да ви оставим на спокойствие да си гласувате законите“, подчерта Стойнев.

От името на ДПС възражение направи и Йордан Цонев.
„Категорично възразявам такива сериозни точки като смяна на управителя на Здравната каса да бъдат вкарвани в днешния ден, в който предварително сме уведомили вас, че моите колеги от парламентарната група, че ще отсъстват поради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам“, каза той.

Подробности можете да чуете в обобщението на репортерът ни Мария Филева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени